Zusjes Beers blinken niet alleen uit in discipline

Foto’s: Fred Homan

Foto’s: Fred Homan

Leonie (21) en haar zus Janet (net 20 jaar) krijgen het niet cadeau. Beiden volgen een pittige studie aan de VU. Dit combineren met de vele trainingsarbeid plus de wedstrijden, dan is de week in het marathonseizoen voor beiden meer dan vol.

Janet, met haar ploeg Speelman-Haak, schaatste haar laatste wedstrijd van het seizoen in Leeuwarden. Leonie won vorige week in Hoorn één van de 6 banen wedstrijden. Leonie heeft met haar goede seizoen bij Solid Aqua een plek in de opleidingsploeg van Forte van der Steen verworven. Een opstap naar de Topdivisie, die zij gaat combineren met haar opleiding bewegingswetenschappen. Praktisch voordeel hiervan is dat de dames nu op dezelfde avond op dezelfde ijsbaan actief zijn.

Trainen en reizen
Buiten dat zij veel samen trainen, is nu ook het reizen naar hun wedstrijden te combineren. Janet studeert geneeskunde, waarvoor zij op dit moment stage loopt bij een huisarts in Andijk. In haar ploeg is geen rijdster waar altijd voor wordt gereden, dat wordt in elke koers opnieuw bekeken. Als sterke eigenschappen op het ijs worden genoemd: veel inhoud, tot de finale strijden, vechtlust en drive. Niet verkeerd in de sport waar een ‘flinke motor’ noodzakelijk is.

Basisconditie en extra tijd
In het voorseizoen wordt er een drietal uren per dag getraind om de benodigde basisconditie op te doen. Een rondje Markermeer op de racefiets of op de mountainbike door heuvels rijden behoren tot de standaard trainingsarbeid. Het meeste plezier volgt als de ijzers onder gebonden kunnen worden in Hoorn of elders met hun ploeg. Er is nu weer even tijd om met vriendinnen af te spreken, al moeten er ondertussen weer de noodzakelijke tentamens worden gemaakt.