Zouavenhelden

De onderhoudsploeg, ook wel stadionploeg genoemd. Met v.l.n.r. Cees Nooij, Klaas Neuvel, Sjaak Ruitenberg, Sjaak Buijsman, Bram de Graaf, Bas Peerdeman, Theo Reus, Kees de Boer, Pe Berkhout en Nico Schouten.

Aan mij de eer De Zouavenhelden aan u te presenteren, nl. de Stadionploeg. Het is een prachtige, zonnige ochtend. Het zonnetje geeft het complex aan de Raadhuislaan een nóg mooiere glans dan het normaal al heeft. Het complex. Het werkterrein waar de Stadionploeg doordeweekse ochtenden heerst. Er is geen m² onbekend voor de mannen omdat ze elke vierkante centimeter onderhouden. Ik tref een aantal van hen terwijl ze onder het genot van een bakkie koffie breeduit de plaatselijke wereldproblemen en nog niet bestaande nieuwtjes doornemen.

Harde kern
Al zo’n 15 jaar vormen leden als Cees de Boer, Sjaak Buijsman, Bram de Graaf, Theo Reus en Kees Nooy de harde kern van een hechte ploeg waar multitasking, volgens Sjaak, meer regel is dan uitzondering.
We doen werken, lachen en ouwehoeren tegelijk, vervolgt hij. Waar bestaan de zaken en taken uit die geregeld en uitgevoerd moeten worden? Zonder na te denken: onderhoud kunstveld, onderhoud materiaal en materieel, onderhoud complex, het wasgoed, lijnen trekken, reclameborden, schoonmaken kleedkamers, beheer milieu straat. Pffff, ik bedoel maar ….. Zomaar even een greep uit de dagelijkse bezigheden. Ja, u leest het goed. Dagelijks! En dat 6 ochtenden in de week. Een kwaliteit op zich. In de loop der jaren zijn er medewerkers afgevallen, maar net zo snel weer aangevuld.

Wasvrouw Jan Noordhout
De volledige lijst met namen van de Onderhoudsploeg is bij iedereen bekend en ook via de foto zichtbaar. Een ieder met zijn eigen taak, maar de meesten met taken. Een van de opvallendste taken is die van wasvrouw Jan Noordhout, die toch echt een man is. Is er veel veranderd door de jaren heen? Jazeker, de vereniging is groter geworden en dat houdt in dat er meer werk is voor ons.

Ballenkarren
Wat te denken van alle ballenkarren die gemaakt moesten worden. En die karren moeten vol ook. Ballen, pionnen, hoedjes en dan voor elk team hesjes. Niet alleen de uitgave maar het moet ook bijgehouden worden. Het kunstgras is er bij gekomen en heeft ook een apart onderhoud. De woorden hebben net de mond van Sjaak verlaten of hij vliegt naar buiten om drie jongelingen vaderlijk aan te spreken omdat ze met hun fietsen komen aanrijden op het kunstgras. Ja, de mentaliteit is ook veranderd de laatste jaren. Zonder de Stadionploeg zou De Zouaven, De Zouaven niet zijn. Een team van 15 bijna onzichtbare maar onmisbare spelers die ervoor zorgen dat ruim 800 voetballers kunnen spelen, trainen, douchen en met een tevreden gevoel van en naar hun geliefde club gaan. Kennen de voetballers een winter en zomerstop, voor de spelers van de Stadionploeg duurt het seizoen 52 weken.

Willem Oud