Zangeres Kim Vreeker

Zangeres Kim Vreeker ontwikkelt zich sneltreinvaart
Als jong meisje stond zij urenlang met een haarborstel in haar hand te playbacken voor de spiegel. Haar grote droom was zangeres te worden in een band. Het ontbrak haar aan durf om echte stappen te zetten in die richting. Tot anderhalf jaar geleden; op 36-jarige leeftijd nam Kim Vreeker uit Bovenkarspel haar eerste zangles. Inmiddels heeft zij een eerste optreden met rockband The Gear achter de rug. Ook zingt zij in het damestrio Zusss.
Het is er dus toch van gekomen. ‘Inderdaad. Al heel lang was ik op zoek naar een hobby voor mezelf. In mijn achterhoofd is dat zingen altijd blijven hangen. Steeds kwam er wat tussen. Inmiddels waren mijn twee kinderen wat ouder en kwam ik in aanraking met Vocal Center in Hoorn. Ik heb een proefles gevolgd bij zangcoach Marcel Swerissen (de leadzanger van de feestband Melrose, red.). Ik was benieuwd wat ik met mijn stem kon bereiken. Mijn doel was deel uit te gaan maken van een band.’
Inhaalslag
Swerissen had vertrouwen in haar. Kim kreeg in die periode wekelijks les. ‘Ik moest voor mijn gevoel een inhaalslag maken.’ Om ervaring op te doen als zangeres schreef zij zich in voor optredens op open podia in deze regio, zoals Het Postkantoor in haar woonplaats Bovenkarspel. ‘Doodeng vond ik dat. Ik had nooit verwacht dat ik dat zou durven. Maar ja, als je wat wilt dan moet je je daarover heen zetten. Ik heb daarna gezongen op een feest bij een voetbalclub in Heerhugowaard, in Hoorn in een kroegje waar gelegenheid wordt gegeven om te jammen (spontaan muziek maken met elkaar, red.) maar ook op de Hoornse stadsfeesten.’

Soulmuziek
Haar zangtalent kwam aardig tot bloei. Het zingen in een band was er echter nog niet van gekomen. Lachend: ‘Ik was al bang dat het een tienjarenplan zou worden. Na een korte periode bij een rockband in de regio Alkmaar is Kim sinds een half jaar zangeres van The Gear. ‘Eveneens een rockband maar we spelen ook Amy Whinehouse. Anderen zeggen dat haar muziek goed bij mijn stem past. Ik wil haar niet kopiëren maar mijn eigen stem verder ontwikkelen. Alles eruit halen wat erin zit.’
Debuutoptreden
Dat doet Kim niet alleen met haar zangcoach maar ook in de praktijk. Haar debuutoptreden met de band vond plaats in Backstage tijdens de Hoornse Lappendag. Door een toeval maakt zij ook deel uit van een damestrio. ‘Ik werk in Verpleeghuis Nicolaas in Lutjebroek. Een collega van me had al wat zang- en podiumervaring. Het leek ons leuk een keer met de bewoners te gaan zingen. Ze kreeg ook een vriendin van haar zo ver om mee doen. Al bij het oefenen op de afdeling waren heel veel collega’s superenthousiast. Via mond-op-mond reclame zijn we gevraagd in andere verpleeghuizen op te treden. Dat gaan we doen onder de naam Zusss. We zingen gezellige Nederlandstalige meezingers maar ook serieuze nummers. Laatst hebben we een rock and roll blok toegevoegd.’

Lessen podiumpresentatie
Het is voor Kim een hele tour om al haar zangactiviteiten te combineren met haar privéleven en haar werk maar: ‘Ik krijg er ook heel veel energie van. Tijdens het zingen ervaar ik een niet te beschrijven geluksgevoel. Soms verbaas ik mezelf. Tijdens de laatste Hoornse stadsfeesten stond ik solo op het hoofdpodium op de Rode Steen. Nooit gedacht dat ik daar in mijn eentje zou gaan staan. Daar ligt ook mijn grootste uitdaging: mijn schroom loslaten en dat geluksgevoel laten zien aan de mensen. Daarom ga ik binnenkort lessen nemen om mijn podiumpresentatie te verbeteren.’
We gaan vast nog veel meer horen van Kim Vreeker!