Yogadocent Karin Sluis over het belang van ontspannen

Als yogadocente ben je altijd ontspannen, toch? “Nou, nee…,” lacht Karin, de oprichtster van iYoga, vanuit haar studio in Grootebroek. “Al denken mensen dat soms wel.”

Karin’s liefde voor yoga en meditatie ontstond twintig jaar geleden. Ze had toen een baan bij een modebedrijf met veel computerwerk. “We organiseerden veel modeshows met strakke deadlines. Die constante tijdsdruk ervaarde ik als stressvol. Spanning is natuurlijk een onprettig gevoel. Het gekke is dat als spanning lang aan houdt, je eraan went. Het wordt je nieuwe normaal. Ik had eerlijk gezegd niet door hoe gespannen ik was totdat ik klachten kreeg. Ik kreeg last van mijn rug en mijn adem raakte ontregeld.”

Yoga als advies

“Mijn collega’s adviseerden me toen om yoga te gaan doen, maar ik hield het af. Ik kende de plaatjes van mensen in hele ingewikkelde houdingen. Ik dacht dat je voor yoga heel lenig moest zijn, dus dat leek me niets voor mij. Gelukkig heb ik me over mijn vooroordelen heen gezet en na een paar yogalessen verdween de weerstand die ik had en begon ik steeds meer ontspanning te ervaren. Yoga bleek precies wat ik nodig had, al begreep ik toen nog niet zo goed waarom yoga zo effectief is.”

Ontspannen mag

“We zijn vaak zo druk bezig met het doen van dingen of het denken over dingen, dat kan een gejaagd gevoel geven. Het gevoel dat je altijd ‘aan’ staat… Tijdens een yogales word je uitgenodigd om rustiger te ademen. Je geeft je lichaam een seintje dat het mag ontspannen en het overprikkelde zenuwstelsel komt tot rust. De spierspanning daalt, de bloeddruk gaat omlaag en het rustige ademen bevordert de spijsvertering.”

Aandacht naar binnen

“Door de yogahoudingen kalm en bewust uit te voeren leer je de aandacht naar binnen te richten. Naar je lichaam, je adem en naar de bewegelijkheid die de adem in je lichaam veroorzaakt. Indirect ga je merken wat er zich in je hoofd afspeelt. Wat voor soort gedachten heb je? Voel je emoties? Langzaam maar zeker komen lichaam en geest in balans.”

Beweeg binnen de mogelijkheden

Hoe zit het dan met die plaatjes van hele ingewikkelde houdingen? Karin denkt even na en zegt: “Ieder lichaam is anders. In de les leer je hoe je de houdingen op maat kunt maken. We gebruiken hier kussentjes, dekens, blokken en riemen voor. Als het lichaam goed is uitgelijnd, is het heel aangenaam om de houdingen uit te voeren. Het maakt dan niet uit of je een soepel of een stijf lichaam hebt. Je beweegt binnen je eigen mogelijkheden en vanuit zachtheid verleg je je grenzen. Lenig zijn is dus geen vereiste voor yoga, maar het leuke is dat je door het te doen wel leniger wordt.”

Voel je beter

“Yoga, meditatie en ademhalingsoefeningen hebben mij geleerd te ontspannen. Door de chronische spanning los te laten, verdwenen ook mijn klachten. Wat natuurlijk niet betekent dat ik nu als yogadocent altijd in totale ontspanning door het leven ga. Mijn ervaring is: als je je ontspant verandert ook je kijk op de werkelijkheid. Alles lijkt rustiger, aangenamer en zachter. Het leven voelt net iets kleurrijker en gemakkelijker als je vaker ontspant.”
Wil je ervaren of yoga ook iets voor jou kan betekenen boek dan een les op www.iyoga.nu of mail naar info@iyoga.nu