Wijdewol voor behoud van het ambacht

Een schaap heeft een wollen vacht en zo tegen het eind van de lente wordt deze eraf geschoren. De wol is te gebruiken voor zoveel dingen, maar helaas gebeurt dat veel te weinig. “Wol van de schapen die we hier in Nederland houden, wordt te weinig gebruikt en vaak zelfs vernietigd. Terwijl er zoveel moois mee kan.”
Wol schoonplukken, wassen, kaarden, spinnen is veel werk. Het is echt ‘ouderwets’ handwerk. Van de strengen wol kun je daarna door te haken, te breien of te weven prachtige dekens, truien, ombreide zeepjes of knuffeldieren maken. Door wol te vilten kun je bijv vilten (bloem)potjes maken. Deze oude ambachten in ere te houden, om ze door te geven aan elkaar en vooral ook aan jongere generaties is dit initiatief van een maandelijks wolcafé ontstaan.
Nootlokaal
Annika woont met haar gezin in Venhuizen en heeft op het terrein van hun pindabranderij een multifunctionele ruimte gebouwd die de naam NootLokaal heeft gekregen. “Wij noemen dit het ‘zusje’ van de pindabranderij. Het is de plek waar ons werk en onze hobby’s samenkomen.” Annika vertelt: “De naam WijdeWol komt van Wij en de wol. Oftewel samen werken met de wol, verbindend.”
Welkom bij het Wolcafé
Iedere eerste dinsdagavond van de maand komt een groep bijeen voor het wolcafé. De één breit, de ander spint, weer een ander komt nieuwe materialen ophalen of komt nieuwe technieken leren. “Zolang het maar te maken heeft met wol, bent u van harte welkom. Jong en oud, heel ervaren of juist geïnteresseerd in iets nieuws, iedereen is welkom. Een kleine bijdrage van 5 euro wordt gevraagd per avond, daarvoor krijgt u dan ook nog koffie/thee en iets lekkers erbij.”
Schuif eens aan
Voor iedereen die geïnteresseerd is, schuif eens aan! U kunt zich van te voren aanmelden, maar mag ook gewoon even langskomen. Elke eerste dinsdag van de maand vanaf 19:30 uur. “Neem oma mee, of juist je kleinkind. Leren kan van elkaar of met behulp van youtube filmpjes. Belangrijkste is dat je er plezier aan beleeft om met dit materiaal bezig te zijn. Proberen kan nooit kwaad! Ervaar zelf hoe fijn het is om met wol te werken.”
Verbindend
Van het schaap dat graast op de West-Friese weides, tot een trui of knuffel en alles daar tussen, dat is waar de dames én heren bij Wijdewol voor staan. De materialen zijn gratis te gebruiken als het eindproduct weer bestemd is voor Wijdewol en op de open dag, lokale markt of fancy fair verkocht wordt. Wie zijn eindproduct zelf wil houden, betaalt een bijdrage voor de materialen. Heeft u geen zin in het wolcafé, maar wilt u wel aan de slag: er is ook wol te koop voor thuis.
Vele mogelijkheden
Het Nootlokaal maakt een verbinding tussen de pindabranderij en de lokale omgeving. Zo vinden er diverse workshops zoals wol vilten en tevens proeverijen plaats. Voor de vele andere activiteiten die in het NootLokaal mogelijk zijn kunt u een kijkje nemen op de website www.nootlokaal.nl en Instagram. Het NootLokaal staat aan de Zuiderdijk 13, 1606ME Venhuizen. Of kijk op de website of Instagram @nootlokaal. Heeft u toch nog een vraag dan kunt u bellen met 06-12 13 95 61.