Waterweken is waterpret voor iedereen

In het weekend van 29 en 30 juli 2023 is er een vol programma rondom de Kolk Bovenkarspel. De Waterweken wordt dit jaar samen met Oud Stede Broec extra uitgebreid gevierd omdat polder Het grootslag 600 jaar bestaat en de elektrische Overhaal zijn 100ste verjaardag viert. “Reden genoeg voor een feestje en jullie zijn uitgenodigd.”
Op zaterdag 29 juli om 12 uur is de officiële opening van de het event. In, op en rondom het water van de Kolk valt van alles te beleven. Deelname is gratis! Er is muziek, er wordt gedanst, er is een kofferbakmarkt en er valt van alles te proeven! Wie het leuk vindt kan mee op de Paardentram van Stal de Nieuweweg. Ook is er volop informatie over verenigingen en de historie van Broekerhaven en Stede Broec. Kortom: voor iedereen iets!
Hapje, drankje en gezelligheid
Het terras bij café de Buren en Pampus is geopend. Zoals elk jaar draait Rob de draaier prachtige LP’s bij Pampus en om 16:30 uur is er live muziek van The Crackers bij café De Buren. Op zondag om 16:00 uur speelt B-Stock 60.
Schuitje varen
Diverse schuiten varen beide dagen en wie wil, kan een stukje mee. De jeugdige zeilers van watersportvereniging geven een demonstratie van hun kunsten in ‘Optimisten’. Wie van echt zeilen houdt, ‘Staverse Jollen’ zullen in de buitenhaven en wellicht ook in de binnenhaven te bewonderen zijn. De Overhaal viert zijn verjaardag met boten ‘met een knipoog naar vroeger’ en het overhalen van boten is tijdens dit event gratis.
Ook voor kinderen
Of misschien wel juist voor kinderen is er van alles te doen. Je kunt je laten schminken, voorgelezen worden door een verhalenheks, ponyrijden of één van de andere leuke spellen. Ook op het water is van alles te doen, dus neem vooral je handdoek mee! Durf jij bijvoorbeeld over de stormbaan, in een aquabal, aquaroller of een peddelbootje?
Wat te leren
Behalve alle dol dwaze activiteiten is er ook gelegenheid iets te leren over de historie. In Pampus is een fototentoonstelling. Hier heeft Historische vereniging Oud Stede Broec een kraam met boeken, worden foto’s en filmpjes getoond, vindt u een maquette van de Overhaal en een kraam met oude ambachten.
Watersportvereniging clubgebouw
Naast een wand met bijzondere en hele oude foto’s (op textiel) vindt u hier de presentatie Siem Duys die u meer vertelt over ‘Broekerhaven tot 1940’ en de presentatie Jan Deen ‘Van werkhaven tot jachthaven’.
Lekker hoor
Wat je ver haalt is lekker? Welnee, groenten van onze eigen West-Friese bodem, die hebben pas smaak!! Lokale groenten, u vindt ze op de Groentekraam van LTO . De aanvoer gaat ongeveer zoals dat vroeger ging, met de schuit en via de Overhaal.
We doen het samen
We kunnen nog zoveel leuks bedenken, uiteindelijk maken we er samen een feest van! Met elkaar, voor elkaar. Hoewel we hopen dat ze deze dagen niet in actie hoeven te komen, zijn de deskundige EHBO-ers van EHBO Stede Broec aanwezig.
Het volledige programma vindt u ook op www.hollandbovenamsterdam.com​