Wat drijft Spirit bestuurslid Michel Reus?

Foto: Fred Homan

“Op mijn 8e ben ik begonnen met voetballen bij Spirit 30. Prachtige tijd, selectiewedstrijden op het D-veld. Alle teams heb ik wel doorlopen tot aan de A1 junioren van trainer Theo Ligthart. Dat was in de tijd dat trainer Blokland nog bij de selectie zat. Helaas is destijds toen het gehele talentvolle juniorenteam min of meer gestopt. Doorstroming naar de senioren was toen niet iets vanzelfsprekends en afhankelijk van welke trainer je had,” zo begint Michel Reus zijn verhaal.

Doorstroming is nu beter geregeld en ook de KNVB denkt daarin mee met nieuw jong seniorenvormen. Michel is na de jeugd gaan zaalvoetballen bij ZVV Bot Meubelen. “Dit heb ik tot mijn 46e volgehouden. Zo heb ik nog met ‘good old’ Kees Hauwert Richard en Frank Heilig in het 1e mogen spelen en een kampioenschap meegemaakt. Ook die zaaljaren van de schuur op De Gouw tot in De Sluis vond ik fantastisch.”

Technische Zaken (TZ)

“Toen mijn oudste zoon Joost lid van Spirit werd ging ik zijn team coachen. Nadat ik samen met Sjaak Buis de huidige Mini Champions League opzette, werd ik hoofdgeleider en ongeveer elf jaar geleden ben ik voor het hoofdbestuur gevraagd en gelijktijdig met Gerrit Slagter ingestapt.” Michel gaat verder: “Als bestuurder TZ ben je verantwoordelijk voor het voetbalgedeelte van de club. Je draagt er zorg voor, dat ieder lid kan voetballen op zijn/haar niveau en daar ook voldoende plezier en uitdaging uithaalt. Dat betekent dat je verschillende voetbalvormen aanbiedt van de allerkleinsten (mini’s) tot aan de oudere leden (walking voetbal). Prestatiegericht (selectie) of recreatief (breedte) gericht met als doel o.a. leren voetballen, gezond bewegen en sociale vaardigheden op doen. ”

Trots op Spirit
“Het voetbalplezier vergroten doe je natuurlijk niet alleen op voetbaltechnisch gebied. We groeien op vele vlakken. Zo zijn we bezig de uitstraling van Spirit te verbeteren, met een mooi complex nog mooier maken, nieuwe kleedkamers, vernieuwde kantine, verbeterde trainingsfaciliteiten. Daarnaast groeiden we snel op social mediagebied. Daarin zijn we echt een voorloper geworden. Belangrijk want aandacht maakt in mijn beleving alles mooier. Zeker als je ruim 250 vrijwilligers hebt die wekelijks in touw zijn om het iedere Spirit speler naar de zin te maken. Hiermee werd de zichtbaarheid van Spirit aanzienlijke vergroot en werden nieuwe ideeën als bv het kledingfonds (met catwalk) een balpaal voor de sponsors, de veiling voor het terras met lounge uitbreiding etc. breed omarmd. Daar waar het feestje is, daar willen mensen graag bij zijn en dus groeide Spirit vanaf dat moment ook qua beleving, sponsors en vrijwilligers die ook weer met nieuwe ideeën kwamen.”

Verjongend Spirit
Het bestuur en de commissies een gezonde mix van jong en oud. Essentieel voor een gezonde vereniging. “Spirit heeft door de jaren heen altijd wel een jong bestuur gehad, maar dat is de laatste jaren nog meer zo gegroeid. Dat heeft deels te maken met de eerdergenoemde vernieuwingen, groei en aandacht waardoor de club ook aantrekkelijk is gemaakt voor jeugdige vrijwilligers. Eigenlijk is het openstaan voor nieuwe ideeën nog veel belangijker. Bij Spirit zeggen we eigenlijk zelden nee tegen nieuwe ideeën. We zeggen altijd, interessant, laat maar zien wat en hoe je het wilt, dat trekt jongere vrijwilligers aan: gehoord worden, mee mogen beslissen en iets neer kunnen zetten binnen je eigen club.”

Vrijwilligers zijn welkom

“Het gaat goed, maar kan altijd beter en er blijven overal extra handjes nodig. Vooral bij de kantinecommissie en op het gebied van scheidsrechters zijn vrijwilligers onmisbaar! Wij spreken van verenigingsdiensten: als je bij ons komt voetballen dan weet je dat een vrijwilligersdienst daar een onderdeel van is. Die kun je ook niet afkopen. Gewoon iets terugdoen en een bijdrage leveren aan de club waar je onderdeel van uitmaakt en waar je, voor een lage contributie, heerlijk kunt voetballen en je sociale contacten kunt opdoen. Dat moet het uitgangspunt zijn en blijven.”

Cursus volgen
Recent hebben ze bij Spirit de Football Academy opgericht. “Hierbij leiden we samen met onze voetbalpartners jeugdspelers op, die het leuk vinden om aan onze jongste jeugd training te geven. Zo kunnen zij intern een diploma halen en als ze daarna vervolg stappen willen zetten bieden we de daarvoor bestemde KNVB-cursussen aan. Naast het opleiden van spelers tot trainers leiden we ook scheidsrechters op. Oudere jeugdspelers die de jongste kinderen begeleiden bij het spel. Mooie voorbeelden zijn bv Tycho Dijkhuizen die al op een hoog niveau fluit, maar ook jonge spelers opleidt als spelbegeleider. Dit vergroot de betrokkenheid, maar ook de kennis hoe een vereniging werkt. Dat ook de jeugd dit leuk vindt blijkt wel uit hun inzet. Bij de eerste jeugdtrainerscursus had coördinator Ard Aker maar liefst 16 deelnemers en gediplomeerden.”

Deelname aan BVO
“Elk jaar mogen een aantal van onze jeugdspelers op stage bij FC Volendam, AZ (VV Alkmaar) en Ajax. Dat is natuurlijk prachtig met name voor de Spirit jeugdspelers zelf. Een kans om nog beter te worden, nog meer te worden uitgedaagd en om je dromen na te jagen. Laatst werd jeugdspeler Twan Wijnker bij AZ (na een stage) aangenomen. Dat laat maar weer eens zien dat het ook gewoon mogelijk is om met je vriendjes op het dorp te blijven voetballen en tóch te worden uitgenodigd door een BVO. Inmiddels weten ze Spirit wel te vinden en dat is prachtig want er gaat niets boven zo lang mogelijk met je vriendjes of vriendinnen voetballen. Samen in je rode Spirit trainingspak op de fiets naar de training. Dat sociale aspect is in mijn ogen minstens zo belangrijk voor het behalen en behouden van spelplezier en een must om uiteindelijk de senioren te halen.”

Social media
“De vele activiteiten bij Spirit en de prachtige professionele foto’s die de Spirit fotografen wekelijks aanleveren dwingen mij bijna om het mooie voetbalverhaal te vertellen aan de ruim 3.000 volgers op social media. Dat uitdragen van wat er wekelijks allemaal gebeurt op de Spirit velden, het weergeven van onze club in al haar facetten, vaak met een beetje humor, dat is prachtig om te doen.”

Peter Neuvel
“Nadat Hans Valk aangaf volgend seizoen niet meer als hoofdtrainer voor de groep te staan heeft de TC-selectie een profiel opgesteld waaraan de nieuwe hoofdtrainer zou moeten voldoen. Ervaring en een klik met jeugd was daarbij een belangrijk onderdeel. Dit paste bij hetgeen de jonge en enthousiaste trainer Peter Neuvel in zijn CV had staan.”

Ook in de zaal
“We willen bij Spirit zoveel mogelijk soorten voetbal aanbieden en spelers breed opleiden. Vandaar dat we naast het spelen op (kunst)gras ook nieuwe veldjes met boarding (speedsoccervelden) hebben aangelegd om de techniek te verbeteren. Zaalvoetbal is daarnaast ook een belangrijk onderdeel. In de kleine ruimte een betere en completer voetballer worden waar je dan op het veld weer profijt van hebt. We hebben een grote zaalvoetbaltak met 20 teams. Gelukkig hebben we met Sjors Bakker en Olaf Jong twee mannen in de zaalvoetbalcommissie die weten hoe het werkt en niet snel in paniek raken.”

Sponsoring
“Ook in sponsoring hebben we de laatste jaren een enorme groei doorgemaakt. Met dank aan de fanatieke en creatieve sponsorcommissie, is ook het aantal sponsors en de manier van sponsoren enorm toegenomen. Zo zijn de nieuwe stoeltjes in de tribune bijna allemaal gesponsord en hebben deze sponsors deels de nieuwe speedsoccervelden mogelijk gemaakt. De boarding daarvan leent zich vervolgens weer voor nieuwe sponsormogelijkheden.”