Wandelen met de Roode Leeuw

Anne Kruijt (l) en Pascalle Vreeker van De Roode Leeuw staan in de startblokken. Tekst: Koos Schipper. Foto: Hoekstra Grootebroek.

Heb je ook zin in een prachtige wandeling door het gevarieerde Westfriese landschap? Café De Roode Leeuw is het startpunt van drie aantrekkelijke wandelroutes.
Deze brengen jou langs de mooiste plekjes in Venhuizen en Hem. Tip: neem wel een rugtasje mee. Daarin stop je de proviand die je meekrijgt voor onderweg. De Streker besloot de stoute wandelschoenen aan te trekken.
‘Mijn schoonmoeder heeft de routes uitgezet. Zij woont in Hem en kent deze omgeving op haar duimpje’, vertelt Pascalle Vreeker. Sinds twee jaar vormt zij met haar man Roy het uitbatersduo van het dorpscafé. ‘We hebben dit wandelarrangement bedacht omdat het past binnen de mogelijkheden die er in coronatijd zijn voor de horeca. De Roode Leeuw zorgt voor het eten en drinken en de mensen zijn lekker in beweging. Mooie combinatie, toch?’
Herten, schapen en weidevogels
Bij de start kunnen we kiezen uit een kop koffie of thee To Go. De rugtas vullen we met muffins, appelflappen, appels en flesjes water. We lopen al snel op de Koggeweg en bevinden ons in het landelijke gebied. De koeien in de wei kijken ons loom aan. Diverse soorten weidevogels scheren laag over het gras. In de verte doemen de contouren van de Zuiderdijk op.
Eén met de natuur
Hoewel de weg hier ophoudt, kunnen we gelukkig toch rechtdoor. Er is een pad door het boerenland aangelegd: ’t Laantje van Jaap Vis. Links van ons een perceel met bloemkoolstronken, rechts een sloot met wat kwakende eenden. Daarachter grasland zover het oog reikt, met her en der verdwaalde schuren of huizen. We voelen ons hier één met de natuur.
Zeger Davidson
Tweemaal elf treden leiden ons de dijk op. Daar wacht een informatiebord over Zeger Davidson. Deze Venhuizer moest zijn oranjegezinde houding in 1799 bekopen met de dood. Hier bovenop de dijk is het meteen een stuk frisser. We slaan linksaf. Op het Markermeer doorklieven de zeilboten de kleine golven. De dijk is vrij smal. We blijven goed aan de kant van de weg lopen en zijn alert op wielrenners, fietsers, motors en auto’s.
Picknicktafel
Vanaf de dijk kun je rondom kilometers ver kijken. Bij de Oostergouw dalen we af. Onderaan de dijk, bij het monument voor de geallieerde vliegeniers die hier tijdens een crash begin november 1944 om het leven kwamen, houden we pauze. Mooi dat er een picknicktafel staat. De lekkernijen worden tevoorschijn gehaald en we laten het ons goed smaken.
Bijzondere uitdaging
We vervolgen onze weg via de Buurt. De woningen staan hier dicht op de weg. Authentieke huisjes en moderne onderkomens wisselen elkaar af. Oude bomen, met nieuwe bloei onmiskenbaar in het verschiet, roepen een nostalgisch gevoel op. Via de Kerkweg en het Padland belanden we bij Bomenland nog op een onvlak lemen paadje. Die voert ons door een stukje dorpsbos terug richting de bewoonde wereld. Na ruim twee uur lekker doorwandelen zit onze tien kilometer erop en zijn we terug bij De Roode Leeuw. Daar wordt ter plekke heerlijk gevulde baquettes klaargemaakt. Verder is er voor iedereen een flinke beker hete soep. Broodjes en soep nemen we mee naar huis; het terras is immers gesloten. Gelukkig geldt dat niet voor het toilet!

Wandelen met De Roode Leeuw kan van donderdag tot en met zondag en kost € 14,50 per persoon . Er zijn drie routes, respectievelijk van 5, 10 en 15 kilometer. Aanmelden via 06-20607005 of 0228-852457.