Vuilvissen in Stede Broec

Op zaterdag 7 oktober organiseert de Onafhankelijke Partij Stede Broec weer een vuilvisdag.

Al 27 jaar wordt het vuilvissen op deze manier met regelmaat georganiseerd. Jaarlijks werden grote hoeveelheden vuil verwijderd door de vele vrijwilligers die zich met eigen boot inzetten voor een beter milieu. Het vuilvissen heeft door de jaren heen zeker bijgedragen aan de bewustwording, dat we niet zomaar alles in de sloten gooien. In het verleden werd dat vrij normaal gevonden. Denk alleen al aan de vele oude vuilnisbelten (bolken) die nog steeds in het open water liggen. Er kwamen echter steeds meer giftige stoffen in omloop en materiaal wat niet meer verging wat ook allemaal in het water terecht kwam.

In 1990 werd het vuilvissen voor de eerste keer grootschalig georganiseerd door de Milieucommissie Stede Broec. Deze commissie is opgericht in 1973 en bestond uit een groep vrijwilligers die zich bezig hield met het verbeteren van onze leefomgeving. De activiteiten waren naast het vuilvissen het schoonmaken van de bermen en parken van zwerfvuil met behulp van de scholen het organiseren van een milieumarkt in het winkelcentrum Streekhof. Maar ook rattenbestrijding was een aandachtspunt.
De milieucommissie bestaat niet meer maar een aantal mensen uit die vroeger commissie zijn nu lid van de Onafhankelijke Partij in Stede Broec en zijn doorgegaan met het organiseren van deze actie. We zien nu dat de sloten langer schoon blijven. Dat is de reden dat we niet meer jaarlijks vuilvissen.

De laatste keer dat het vuilvissen is georganiseerd was in 2014. Toen hadden we toch weer 2 overvolle grote containers vol met zwerfvuil.

Voor de vuilvisdag op 7 oktober doen wij weer een beroep op vrijwilligers met boot. Niet alleen uit Stede Broec maar ook mensen uit Enkhuizen en Drechterland kunnen meedoen. Mensen zonder boot kunnen we veelal indelen op één van de schuiten als bemanning. Het lossen van boten kan van 10.00 tot 12.00 uur aan de Tocht waar containers klaar staan die door het waterschap ter beschikking zijn gesteld. Koffie en chocomelk en broodjes worden beschikbaar gesteld door de gemeente. Die ook met een hogedrukspuit de boten schoon spuit.

Wij hopen weer op veel deelnemers om samen ons mooie vaargebied weer schoon te maken van zwerfvuil.

Opgeven kan bij Piet Zwaan 0228 754070 of 0637326953.