Vrijdag 13 december 2019 Paarse Vrijdag

‘Paarse Vrijdag’ is een dag waarop mensen hun solidariteit met homo- en biseksuele, lesbische en transgender jongeren tonen door het dragen van de kleur paars. Het initiatief tot het dragen van de kleur paars in deze context is gestart in 2010 en wordt in heel Nederland ondersteund in de maand december. Ook Drechterland doet mee.

“Je bent oké zoals je bent”
Soms zijn jongeren in de war omdat ze niet goed weten wat zij voelen en van zichzelf vinden. De landelijke campagne “Iedereen is anders” met als centrale boodschap Jij bent oké zoals je bent” besteedt hier aandacht aan. Er is een website gemaakt, www.iedereenisanders.nl, waar jongeren informatie en ervaringen van anderen kunnen vinden wanneer zij met zichzelf in de knoop zitten.

Ook vinden jongeren op de website filmpjes en worden antwoorden gegeven op vragen zoals “ben ik misschien homo? Of misschien wel biseksueel? Wat is transgender? Waar kan ik terecht met vragen over LHBTI? Hoe vertel ik het aan mijn omgeving? Hoe zit het met LHBTI en mijn geloof? Waar kan ik aankloppen als ik echt in de knoop zit? Op deze en heel veel andere vragen zijn antwoorden te vinden op deze website.

Paarse Vrijdag-dag krant
Ook op het voortgezet onderwijs in West-Friesland wordt aandacht besteed aan ‘Paarse Vrijdag’. Zo wordt er een ‘Paarse Vrijdag-krant’ uitgereikt. Dit jaar is er voor het eerst ook een West-Friese editie van de ‘Paarse Vrijdag-krant’. De krant is gemaakt voor en door jongeren in West-Friesland.
Netwerk Gay-Straight Alliances organiseert ‘Paarse Vrijdag’
In Nederland organiseert het netwerk Gay-Straight Alliances van homobelangenorganisatie COC de ‘Paarse Vrijdag’. Het organiseren van deze dag is één antwoord op onderzoeksuitkomsten, waaruit blijkt dat, op de helft van de scholen, jongeren zich niet veilig voelen om uit de kast te komen. Deze uitkomst wordt kracht bijgezet door het aantal zelfmoorden onder homoseksuele jongeren, dat vijf keer hoger ligt dan bij heterojongeren.