Vonk Grootebroek blijft vernieuwen

Mmm! Zodra je school binnenloopt ruik je al dat de leerlingen van Vonk vandaag iets lekkers aan het maken zijn. De geur komt uit het splinternieuwe voedingslokaal van de Grootebroekse vmbo-school, waar de leerlingen van klas 2 vandaag worstenbroodjes bakken.

Er is hard gewerkt hier, toen de docenten en leerlingen afgelopen zomer vakantie vierden. Het oude voedingslokaal -dat na jarenlange trouwe dienst aan vervanging toe was- is helemaal aangepakt. Van de tegels en meubels tot aan de apparatuur, alles is vernieuwd.

Klaar voor de toekomst
“Het was een hele onderneming om het lokaal leeg te krijgen,” vertelt docent Piet Dudink. “Dan kom je er pas achter hoeveel spullen je hebt! Voor het examenprogramma van ons profiel (groen) zijn soms hele specifieke gereedschappen nodig. Daarmee bouw je een flinke inboedel op.” Maar het resultaat mag er zijn. Dankzij de verbouwing, is het lokaal weer helemaal klaar voor de toekomst.

“We wilden graag van het gas af, dat is met deze verbouwing gelukt,” vertelt Dudink. “Als school willen we natuurlijk eigentijds en goed onderwijs aanbieden. Met dit vernieuwde lokaal kan dat nog beter.” Er is ook geïnvesteerd in een grote stoomoven, vertelt Dudink trots. “Met dit apparaat sluiten we veel beter aan op de exameneisen die aan ons onderwijs worden gesteld. Bovendien kunnen we echt hele toffe dingen doen met deze oven. Dat is ook voor ons docenten een leuke nieuwe uitdaging!”

Buitenspelen
Niet alleen het voedingslokaal ondergaat een grondige make-over. Het afgelopen jaar en de komende tijd wordt er veel aangepakt bij Vonk Grootebroek. Zo zijn er op het schoolplein een basketbalveld en tafeltennistafel verrezen en na de herfstvakantie wordt op er ook nog een voetbalveldje geopend.

Hiermee wil Vonk haar leerlingen stimuleren om meer te bewegen en dat lijkt succesvol. “Er wordt nu al elke dag gebruik gemaakt van de tafeltennistafel en het basketbalveld,” weet Dudink. “De leerlingen vinden het fijn om tussendoor even buiten te kunnen uitrazen. Ook de docenten doen regelmatig mee. Als ik pleindienst heb dan sluit ik me graag aan bij ‘rondje om de tafel’ (tafeltennis, red.). Dat is meteen een leuke en ongedwongen manier om een band met de leerlingen op te bouwen.”

Kennismaken
Voor basisschoolleerlingen organiseert Vonk in november een aantal doe-middagen. Als je in groep 8 zit en op zoek bent naar een leuke, kleinschalige vmbo-school. Meld je dan aan voor een van de doe-middagen via de website van Vonk. Ontdek of de groene praktijkvakken bij jou passen en wie weet sta jij dan volgend jaar ook van die lekkere broodjes te bakken in Vonks nieuwe voedingslokaal!