Voetballen doe je mét elkaar!

Het enthousiaste Zouaven team O-11.3 met trainster Annelies Zwarts en de spelers V.l.n.r. boven: Jilaino, Dustin, Beniamin, Niels, Mara en Caithlyn, onder: Anas, Jordy, Rens Ryan en Teun. Tekst en foto: OdB

Trainster Annelies Zwarts (17) geeft voor het derde seizoen training aan een groep voetballers bij v.v. Zouaven. Dit jaar heeft zij o.a. het team Onder de 11-3 onder haar hoede. “Een bijna helemaal nieuw team, dus ook al heb ik wel een idee van posities, we zijn ook nog een beetje zoekende!”
Opvallend is dat het een gemengd team is, jongens en meiden samen. “De meiden kunnen hartstikke lekker voetballen en de jongens ook, dus waarom zouden ze niet samen kunnen spelen? Zelf heb ik ook jaren in een gemengd team gespeeld. Voetballen doe je mét elkaar!”
De training
De warming-up bestaat in elk geval uit een stukje rennen. Om de spieren warm te maken en om conditie op te bouwen. “Nu lopen ze nog één rondje om het (halve) veld, maar dat bouwt langzaam op,” vertelt de enthousiaste trainster. “Dan doen we verschillende oefeningen met elkaar aanspelen, balcontrole en natuurlijk oefenen we met schieten op doel. Want voetballen is vooral leuk, maar af en toe scoren en zelfs de wedstrijd winnen is natuurlijk wel waar we voor gaan!”
Wedstrijdje doen?
De competitie lijkt dit keer redelijk ‘gewoon’ van start te kunnen gaan. Wedstrijden worden gespeeld op de zaterdag, soms uit en soms thuis. Team O11.3 treft tijdens wedstrijden diverse teams uit deze regio, waaronder uit Wervershoof. “Wij trainen hier bij de club op echt gras én op kunstgras. Iedereen heeft wel een voorkeur voor het één of het ander. Sowieso is het fijn dat je beide traint, omdat je nooit weet wat voor veld je bij een uitwedstrijd treft. Wij zijn overal op voorbereid!”
Ik wil gras!
Caithlyn Aafjes (10) en Mara Versteege (11) hebben beide voorkeur voor het echte groene spul. “Echt gras vind ik fijner, vooral als je valt of een sliding maakt,” vertelt Mara. “Ja, dat doen de meiden ook hoor,” lacht zij breeduit. Caithlyn is het er mee eens: “Op echt gras heb je ook beter grip en kun je makkelijker rennen.” Toch zal niet iedereen het hiermee eens zijn, dus heeft Annelies dé oplossing. “We trainen maandags en donderdags, de ene keer op echt gras en dan weer op kunstgras. Zo heeft iedereen een keer mazzel en een keer pech!”
Goed gespeeld
Voetballen is leuk. Soms gaan er dingen goed, soms zijn er dingen die beter kunnen. Beide zaken moet je op een goede manier met elkaar kunnen benoemen. “Na elke wedstrijd gaan we -op de volgende training- altijd even met elkaar praten over wat er goed ging en wat er beter kan. De wedstrijd winnen is natuurlijk leuk. Maar het kan ook zo zijn dat je als team heel goed hebt gespeeld en de wedstrijd toch hebt verloren. Dat verlies hoort er ook bij. We leren er ook weer van!” Wijze woorden van de jonge spelers van dit team!
Keepers in training
Een team kan niet zonder spitsen, zonder middenspelers en verdedigers. Maar vergeet vooral de doelman (m/v) ook niet! Drie teamleden- Jilaino, Rens en Dustin- trainen ook nog apart op hun keeperskwaliteiten. Annelies: “Zo groeien we dit seizoen samen tot één team en gaan we lekker samen voetballen.” Mara en Caithlyn: “Voor ons is voetbal het leukste spelletje dat er is!” De rest van het team knikt vol overtuiging.