Viering van 600 jaar polder Het Grootslag

Dit jaar is het precies 600 jaar geleden dat polder het Grootslag ontstond. Het comité ‘600 jaar Grootslag’ organiseert daarom de komend jaar vanaf 1 juli 2023 een reeks van zeer diverse activiteiten om het belang en de schoonheid van de polder onder de aandacht te brengen.

Wat niet veel mensen weten is hoe de naam ‘Grootslag’ ooit is ontstaan. De gemeente Stede Broec had destijds het voorrecht om waterschapslasten te heffen over het gehele en tevens dus grootste gebied. Er werd gezegd: “Stede Broec heeft de grote slag geslagen,” waar vanuit de naam Grootslag ontstond.

Vooroordelen over de polder

Het idee schijnt te leven, dat de polder een woestijn is waar niets meer groeit. “Niets is minder waar! Het komend jaar willen we laten zien dat polder Het Grootslag een vruchtbare en bloeiende agrarische regio is. Economisch gezien zijn we de op één na belangrijkste agrarische regio van Nederland!”

Greep uit het programma

Alvast een greep uit het overvolle en zeer gevarieerde programma: bezoek bijvoorbeeld 8 en 9 juli van 10 tot 18.00 uur (tegenover de hoofdingang van het Streekbos Veilingweg 21 Bovenkarspel) de tentoonstelling, de braderie met lokale producten of de mechanisatieshow.

Met de schuit
Op 30 juli bestaat de Overhaal in de Kolk 100 jaar en met versierde schuiten -met een knipoog naar vroeger- een markt en waterspellen maken we daar een mooie spektakel van voor jong en oud. Op 5 augustus kunt u mee met een historische schuitentocht van 5 uur met gids, hapje en drankje. Mits u tijdig reserveert bij Trude via e-mail trudebuysman@gmail.com

Later dit jaar

Ook in de herfst en winter gaan de festiviteiten door. Op 23 september is het Boeren Buren Dag en houden een aantal bedrijven in de polder Open Bedrijven Dag en bent u welkom voor een bezoek. Voor de decembermaand staat er o.a. een optocht met verlichte tractoren op het programma. Voor meer informatie en updates over de festiviteiten kunt u terecht op www.grootslag600.nl en onze sociale mediakanalen.

Liever op de fiets

Op de fiets zie je vaak meer! Daarom zijn er twee verschillende fietstochten uitgezet, die nog het hele jaar te fietsen zijn. Langs de route staan informatieborden over de polder. Deze routes kunt u downloaden op www.grootslag600.nl en www.boerenentuinderspakkenuit.nl en op hun Facebookpagina`s.

Boekje open

“Over de afgelopen 50 à 60 jaar van onze historie is tot op heden weinig geschreven. Daar komt verandering is, door een boekwerkje wat wordt samengesteld en waaraan u kunt meewerken. Heeft u foto’s, verhalen of andere waardevolle informatie? Laat het ons weten!” Relevante informatie mag u mailen aan trudebuysman@gmail.com.

Help mee

“Het Grootslag heeft een rijke geschiedenis en is van grote economische waarde voor onze regio. De prachtige natuur en vruchtbaarheid van de polder maar ook de historische betekenis willen we aan bod laten komen,” vertelt de voorzitter van het comité Trude Buysman. “Het succes van al deze activiteiten is afhankelijk van financiële steun. Het comité 600 jaar Grootslag roept daarom op tot steun vanuit de gemeenschap en andere betrokkenen. Samen kunnen we ervoor zorgen dat dit historische jubileum op passende wijze gevierd wordt.”