Vegantaart: gezond en lekker!

Er zijn veel momenten op te noemen waarbij een lekkere punt taart wordt gepresenteerd. Bij een verjaardag of als iemand geslaagd is. Maar wat nu als jij door de één of andere reden géén tompouce, slagroomtaart of appelpunt kan eten?
Dat is waar Suzanne Weeteling mee te maken kreeg. Haar lichaam reageerde met o.a. buikpijn op diverse ingrediënten.
Doktersadvies
“Op doktersadvies ben ik toen glutenvrij, geraffineerd suikervrij en lactosevrij gaan eten. Dit helpt mij enorm!” Suzanne vervolgt: “Maar de standaard dingen uit de winkel vond ik niet lekker, die bleken daarbij ook vol ‘troep’ te zitten. Dat was het moment waarop ik zelf begon te experimenteren met voedselcombinaties. Gelukkig lust ik veel en ben ik altijd bereid iets nieuws te proberen. Dus kan ik kiezen naast groenten en fruit, uit een grote variatie van zaden en noten, pitten en kruiden.”
Variatie is gezond
Niemand wordt blij van altijd alleen maar een komkommer en een radijsje, variatie is belangrijk en gezond. “Met een feestje wil ik ook wel een gezellig gebakje. Iets wat lekker is, er mooi uitziet en feestelijk voelt. Dus ben ik gaan experimenteren met diverse recepten en combinaties, voor vegan taarten. Dat is ook nog eens ontzettend leuk om te doen! Inmiddels heb ik een aardig assortiment waaruit ik kan kiezen en vaak wijk ik af van het bestaande recept zodat er weer iets nieuws ontstaat.”
Voor iedereen
“Mensen waar ik op visite kwam bleken het lastig te vinden iets lekkers voor me neer te zetten, daardoor nam ik steeds zelf wat lekkers mee. Vaak is dat –bijvoorbeeld met een verjaardag- een puntje gebak. Regelmatig breng ik een hele taart, want ook voor mensen die geen rekening hoeven te houden met gluten- of lactose intolerantie, suikerziekte, of een andere beperking: de taarten zijn gewoon heerlijk en weer eens iets anders. Dus vaak willen mensen het eens proberen en zijn ze verrast over de heerlijke smaakcombinaties.”
Moerbei en brandnetel
“Eén van mijn vriendinnen, Annika, heeft een zaak met noten en zuidvruchten. Zij adviseert mij als ik ‘een zuurtje’ of een ‘extra zoete smaak’ zoek voor in een recept. Ook als er een nieuw product op de kraam ligt, tipt ze mij. Dan probeer ik er weer een gerecht omheen te bedenken! Waar veel mensen nog nooit van een moerbei gehoord hebben en brandnetels als onkruid bestempelen, weet ik er wel raad mee.”
Ook voor u
Suzanne vindt het fijn mensen te helpen. “Indien u zelf -of één van uw (klein) kinderen bijvoorbeeld-geen gluten mag, wil ik mijn recepten en tips best met u delen. Ook is het mogelijk bij mij dan één of enkele punten taart te halen om eens iets te proeven. De taarten kunnen prima ingevroren worden, zodat u altijd iets in huis heeft.” Suzanne vervolgd: “Het is geen bedrijf, hoewel dat ooit misschien wel het vervolg zou kunnen worden. Het is gewoon leuk om te doen en lekker om het daarna met vrienden en familie op te eten.”
Meer info mail dan naar Suzanne op dadelenvijgen@gmail.com