
Via de ingang die zich aan de Oostzijde bevindt, even naar links voor een tweetal slaapkamers, een badkamer en toilet. Dan verder de woonkamer en de woonkeuken. Door de gezellige inrichting ben je al snel vergeten dat hier het café was. De keukenbar past precies in het geheel.
Hier woont het gezin met Dennis Vreeker, Sabine Ligthart en de drie kinderen. Boven is een kamer met slaapgelegenheid, daar woont broer Christian Vreeker. Aan de achterzijde nog een ruime en mooie woonaccommodatie met uitzicht op een grote tuin, daar woont moeder Thea Vreeker-Duim.
Het verhaal
Met elkaar doen zij hun verhaal. “Wij woonden als gezin aan de Habijt. Al een tijdje waren wij op zoek naar andere woonruimte. Via Funda zagen we dit pand. Eerst waren er vooral vraagtekens of dit voor ons te realiseren was. We hebben met een architect gesproken en overlegd en zijn daar toch lange tijd mee bezig geweest. Daarbij kwamen wij tot een bepaald concept. Bij het bekijken van het café vroeg één van de kinderen: “Gaan wij in een bierhuis wonen?”
Generatie woning
“Het wordt opvallend genoemd hoe wij het als gezin zijn gaan oppakken. Wij hebben over de toekomst nagedacht. Ook voor de gemeente was het nieuw, dat moest zeker nader worden onderzocht, om dit te doen met drie generaties onder één dak. Alle waardering voor de medewerking die voor deze generatie woning is verleend.”
Werkzaamheden
Een aannemer heeft dak en constructie uitgevoerd, daarnaast ook plat dak, zonnepanelen met thermodynamische panelen aangebracht, die zorgen voor warmwater en ook vloerverwarming. Daarnaast heeft de aannemer de mooie voorgevel gerealiseerd. De andere werkzaamheden zijn vooral in eigen beheer uitgevoerd.
De historie van het café
In 1930 nam Jaap van der Sluis, ‘De gekroonde Valk’ over van Cor Tambach. Na Tinus Onneweer werd het met Klaas Deen ‘de Goede Verwachting’. Nog weer later onder Jopie Laan was het ‘Black Horse Bar’, na Remmert Deen nam zijn broer Jan het over. Daarna kwam Wally Baas, die heeft er mooie jaren gehad met ‘’t Moddermannetje’, in die periode werden ook de tourclub en biljartvereniging met die naam opgericht. Onder André Haakman, Frank Koomen en Fred Wagemaker was het ‘de Stoep’ en als laatste ondernemer zat Bart Slagter er met ‘de Engel’. Wellicht begint het met die namen weer enigszins te leven.
Wat een tijd.
Vanaf 1930 tot 2020 heeft het café in Grootebroek en ook voor de omgeving een mooie en belangrijke functie gehad. Generaties hebben hier veel tijd doorgebracht, ook was het een belangrijk onderdeel van de Grootebroeker kermis. De laatste twee/drie jaar stond het café leeg. Er was geen belangstelling meer voor die functie die het heeft gehad of het alsnog zou kunnen hebben. Daarbij is toch een bijzonder gebouw in die functie verdwenen.
Familie Vreeker
Zoals zij al met elkaar aangegeven hebben: “Wij zijn voorlopig nog aan het klussen.”
Aan de voorgevel zal nog verder door de aannemer worden gewerkt. Daarnaast komt er nog een voortuintje met een muurtje. De familie Vreeker is blij met die bijzondere stap die zij met elkaar hebben gezet. Het is een generatie woning “met en voor elkaar”.
Piet Reus