Uitwisselingstudent wordt echte Blauwe Reiger

Simonpietro met twee vriendinnen op een Hollands verjaardagsfeestje.

Op 24 augustus vorig jaar kwam de uit Italië afkomstige Simonpietro aan in Alkmaar. Door deel te nemen aan een uitwisselingsprogramma van school kwam hij terecht in een voor hem volledig onbekend land. Hij was de grenzen van Italië al wel eens overgestoken, maar dan als vakantieganger en altijd gezamenlijk met het gezin. Nu kwam hij in Nederland wonen voor bijna een heel jaar én helemaal alleen!

Op 1 september 2020 kwam hij aan in Hoogkarspel waar hij zou verblijven bij Meindert Homan. Meindert is een echte Blauwe Reiger, tevens oprichter van de gelijknamige Facebookpagina ‘Je bent pas een blauwe reiger als…’

Coronatijd beperkt
Meidert had Simonpietro graag heel veel van Nederland laten zien. Door de beperkende maatregelen rondom corona is dat de afgelopen periode best een uitdaging gebleken. “De musea zijn dicht, je kan niet even de stad in, sportactiviteiten zijn gesloten. Toch maken we er samen een leuke tijd van.” Pietro vertelt in het Engels dat hij vanwege de corona wel even heeft nagedacht over afzeggen. Eigenlijk was hij er snel uit. Deze kans kreeg hij maar één keer en die wilde hij met beide handen aangrijpen. Corona hier in Nederland of thuis in Italië? Dan ging hij liever het avontuur hier aan. Hij had zich erop verheugd en was er ook aan toe zijn vleugels uit te slaan.

Nederlands leren
Ook al was het niet zijn hoofddoel, Pietro wilde wel graag Nederlands leren. “Veel Nederlanders spreken Engels en zodra ze merken dat jij ze in het Nederlands niet verstaat, schakelen ze over naar die taal. Dat is voor mij wel prettig, maar daardoor spreek in nog maar weinig woorden Nederlands,” lacht de vriendelijke jongeman van net 17 jaar oud. “Ook in het Engels moet ik wel eens naar woorden zoeken, maar Google translate is mijn beste vriend op die momenten. Bij dagelijkse dingen red ik me inmiddels prima.”

Nederlandse gerechten
Pietro heeft best al wat nieuwe gerechten ontdekt uit de Nederlandse keuken. “Frikandel vind ik heel lekker,” lacht hij. Meindert vult aan: “Soms eten we een hapje samen en soms gaan we bij kennissen eten. Zo komt hij best met heel veel Nederlandse gewoonten in aanmerking. Door zijn ogen gezien hebben we best wel wat ‘malle’ trekjes. Overal waar hij komt is de eerste vraag: wat wil je drinken? Koffie, thee, limonade? Dat is kennelijk anders dan thuis. In het begin durfde hij nooit te weigeren, want hij wilde niet onbeleefd zijn.”

Eigen leven opbouwen
Anders dan thuis, kijkt er hier geen ouder of ander familielid mee over zijn schouder. Pietro is hier verantwoordelijk voor zijn eigen beslissingen en de eventuele consequenties daarvan. “Dat maakt dat ik een andere kijk op mijn leven heb gekregen. Het heeft mij verandert, mijn gewoontes en vooral de slechte gewoontes bezie ik nu anders. Ik ben gegroeid, lichamelijk en geestelijk.” Pietro vervolgd: “Hier ben ik de baas over mijn eigen leven geworden, maak mijn eigen keuzes en daar was ik heel erg aan toe. Ik kan alles wat ik over mezelf geleerd heb de afgelopen periode gaan gebruiken tijdens de rest van mijn studie en bij mijn toekomstige werk en eigenlijk in mijn hele verdere leven en daar ben ik dankbaar voor.Om het tot een geslaagde ervaring te maken heb je wilskracht en doorzettingsvermogen nodig en moet je voldoende motivatie hebben.”