Uitwisseling Martinuscollege met Franse school uit Jarnac

Op 21 mei 2023 stonden wij in de vroege ochtend met acht brugklasleerlingen op het treinstation van Bovenkarspel. Bestemming: Jarnac, Frankrijk. In dit dorpje in de Cognac-streek zouden wij de College St Pierre bezoeken.
Het verschil tussen ons Martinuscollege en deze katholieke privé-school had haast niet groter kunnen zijn. Niet 1600 leerlingen, maar 120 leerlingen. Op deze school volgen leerlingen les vanaf de basisschoolleeftijd tot ze 15/16 jaar zijn. De leerlingen volgen les vanaf 09.00 tot 17.00.
Andere sfeer
De sfeer is in Frankrijk nog strikt hiërarchisch: de leerlingen volgen braaf en zonder mokken de aanwijzingen van de docent, iedereen kent de directeur en weet dat wanneer je de regels overtreed je bij haar op kantoor moet komen. Telefoons op school zijn bij wet verboden. Als je een croptop draagt, mag je het lokaal niet in.Best slikken voor onze leerlingen!
Prachtige plek
Grote pluspunten waren het prachtige park, de lekker uitgebreide lunch in de kantine en de mooie moestuin. De excursies bij deze reis stonden allemaal in het thema ‘duurzaamheid’. De leerlingen hebben rondgekeken op een biologische boerderij, spinazie geplant bij een ecologische moestuin, leem mogen stucen bij een man die huizen van stro maakt en hun ogen uitgekeken bij het stripverhalenmuseum van Angouleme. Ook mochten zij deze week de lessen volgen, meehelpen met het planten van bloemen en hebben ze leuke workshops gevolgd.
Warm onthaal
De leerlingen zaten in gastgezinnen en werden hier heel warm ontvangen. Het was als begeleidend docent ontzettend waardevol om te zien hoe de leerlingen dit avontuur zijn aangegaan. De eerste dag nog bleu en terughoudend, maar al snel hadden ze vertrouwen in hun taalvaardigheden en uiteindelijk werden er op de laatste dag natuurlijk snapchats uitgewisseld met de stoerste Fransozen.
Vriendschappen sluiten
Wat een waardevolle ervaring, om op zo’n jonge leeftijd al te ervaren dat iets moeilijk kan zijn maar tòch de moeite waard, dat je meer kunt dan je zelf voor mogelijk had gehouden, dat je best begrijpt hoe het metrosysteem in Parijs werkt, dat je met handen en voeten kunt uitleggen wat je graag zou willen eten en dat jongeren die 1000km verderop wonen erg op je lijken en je niet dezelfde taal hoeft te spreken om vriendschap met elkaar te kunnen sluiten.
Welkom hier
We hopen de Franse leerlingen in oktober te mogen ontvangen op het Martinuscollege en hen te laten kennismaken met onze natuur en inspiratie op te doen bij de duurzame initiatieven in onze regio