Uitvaartbegeleiding is een heel dankbaar en dienstbaar beroep

Foto en tekst : Olga de Boer

Niet iedereen kan er makkelijk over praten en soms vinden mensen het zelfs lastig om erover na te denken. “Maar ergens in dit leven komt het moment van afscheid nemen. Een goed afscheid kan heel veel betekenen voor de nabestaanden en helpen om het verlies te verwerken.”

Mariska Smit (56) en Linda Witjes (40) zijn beiden als ZZP-er verbonden aan Sint Barbara. “Ons werk als uitvaartbegeleider is maatwerk. Elk overlijden is anders, elke familie is anders,” vertellen de dames. “Het is een dankbaar beroep.”

Linda en Mariska

Beide dames werken twee weken en hebben dan twee weken vrij. “Er is dus altijd één van ons die dienst heeft. Maar we zijn daarin flexibel,” vertelt Mariska. “Soms ben je eerder bij een familie geweest en vragen ze specifiek om jou, dan proberen we dat te regelen.” Linda vult aan: “Als je elkaar daarin de ruimte kunt gunnen is dat voor alle betrokkenen een fijne manier. Onze onderlinge samenwerking is meer dan prettig te noemen.” Of u kiest voor crematie of begraven, vanuit de kerk of juist niet, de uitvaarbegeleiders stellen hun diensten voor u beschikbaar. “Ook als u (nog) geen lid bent van de vereniging kunt u een beroep op ons doen.”

Van betekenis zijn

Zowel Mariska en Linda zijn vanuit een heel ander werkgebied in hun huidige beroep gerold. Mariska komt vanuit de zorgsector en Linda werkte eerder in de horeca.“Wat voor mij een reden was, is dat ik van meer betekenis wilde zijn. Dat ik er echt voor iemand kon zijn op een belangrijk, kwetsbaar moment in iemands leven en daar het verschil zou kunnen maken,” aldus Mariska. “Door mijn eigen ervaring had ik gemerkt hoe fijn een goede begeleiding was voor het proces van rouwverwerking en daar wilde ik een bijdrage aan leveren. Ooit hoop ik uitvaartbegeleider te worden zei ik toen al, hoewel dat uiteindelijk nog wel even heeft geduurd.” Linda vult aan: “Ik heb vooral voor dit vak gekozen, omdat ik iets moois voor mensen kan betekenen. Nog geen dag heb ik spijt gehad van de keus voor dit beroep. Je mag mensen bijstaan op lastige tijden. Als ze dan later vragen om wederom een rol te spelen bij het verlies van een dierbare is dat een groots compliment. Dan hebben we ons werk goed gedaan.”

De vereniging

Sint Barbara is de uitvaartvereniging uit Grootebroek. Iedereen in Grootebroek kan lid worden van deze vereniging. Het doel van de vereniging is om, zonder winstbejag, uitvaarten te verzorgen van de leden. Dit op een waardige en respectvolle manier en vooral rekening houdend met de laatste wensen van de overledenen. Zowel Linda als Mariska onderschrijven deze werkwijze. “Een afscheid kun je maar één keer doen en dus moet het goed. Dat is belangrijk voor het gehele rouwproces. Maar er is geen vaste regel van hoe het dan moet. Elke uitvaart is uniek.”

Adviseren en luisteren

Als een dierbare komt te overlijden is een familie soms helemaal uit ’t veld geslagen. Komt het overlijden – bijvoorbeeld na een lang ziekbed- min of meer verwacht, dan ervaren mensen dat weer heel anders dan bij plotseling wegvallen. In alle gevallen komen er een heleboel praktische zaken op de nabestaanden af. Ondertussen is er het verdriet, dat alle ruimte opeist. “Daar komt onze inzet om de hoek kijken. Wij weten precies wat er geregeld moet worden, kennen de volgorde en de keuzemogelijkheden. Wij weten hoe het werkt en met die kennis kunnen wij de nabestaanden door goed te luisteren van het juiste advies voorzien en veel praktisch geregel uit handen nemen. Dat geeft rust en vertrouwen.”

Goede begeleiding

“We zijn professioneel en gediplomeerd. We hebben ervaring, niet alleen in het begeleiden van uitvaarten, maar we hebben zelf ook dierbaren verloren en persoonlijk ervaren hoe belangrijk een goede begeleiding is. Het is elke keer weer mooi om te ervaren hoe je van betekenis kunt zijn voor anderen in verdrietige tijden.”

Tijdens de pandemie

Dit voorjaar werden we allen opgeschrikt met verhalen over het COVID-19 virus. Het virus leidde tot een wereldwijde pandemie, die zelfs nu nog voortduurt. Allerlei beperkende maatregelen maakten een heleboel dingen die we in het dagelijks leven ‘gewoon’ waren ineens onmogelijk. Ook de regels rondom een uitvaart werden ‘opeens’ stevig aan banden gelegd. “Toch was het voor ons juist een reden om te kijken wat er nog wél mogelijk was. Rekening houdend met de regels en de beperkingen, maar vooral denkend in kansen en mogelijkheden.,” vertelt Linda. “Een uitvaart kun je niet overdoen en je wilt iedereen de mogelijkheid bieden om afscheid te nemen. Daar zijn hele creatieve en mooie momenten uit voort gekomen. Juist in lastige tijden werd op creatieve wijze gezocht naar een mooi afscheid, een waardig afscheid én naar nieuwe manieren om een afscheid vorm te geven.”

Meer informatie

Als u meer informatie wilt over uitvaartvereniging Sint Barbara kunt u contact opnemen via info@sint-barbara.nl of telefoonnr. 0228-518090. Eén van de bestuursleden kan ook bij u langskomen voor een persoonlijk gesprek. Ook kunt u een voorgesprek aanvragen met één van de uitvaartbegeleiders.