Trouwen in coronatijd heeft iets intiems

Anneke Vis- Kamper draagt als trouwambtenaar een stijlvol pak. Foto aangeleverd. Trouwambtenaar Alie Degeling kiest voor de traditionelere toga. Foto aangeleverd.

Anneke Vis-Kamper en Alie Degeling werken beiden als Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand, afgekort BABS, in de SED gemeenten. Zij trouwen geliefden. “Het is altijd een feest als twee mensen die van elkaar houden besluiten om elkaar het ja-woord te geven, er heerst een bijzondere sfeer en daar mogen wij deel van uitmaken.”
De laatste tijd is de sfeer helemaal bijzonder te noemen. De corona pandemie brengt allerlei regels met zich mee, die voor iedereen gelden en dat vraagt soms om aanpassingen.
Klein en intiem
Beide BABS-en ervaren dat er nu een hele intieme sfeer hangt rondom de bruiloft. “Alleen de directe familie en hele goede vrienden zijn aanwezig. Sommige bruidsparen hebben hun grootse bruiloft al een jaar of langer gepland, met alle toeters en bellen en besluiten nu om dan toch klein en met een beperkte gezelschap te trouwen. Vaak leidt dat tot hele intieme momenten en wordt als heel bijzonder ervaren.” Als BABS doen ze daar natuurlijk hun best voor. “Om van zo’n bijzonder moment ondanks de beperkingen een herinnering te maken die ook jaren later nog een glimlach rond de mond brengt.”
Bijzondere locaties
Alie heeft bijzondere herinneringen aan de vele huwelijken die ze heeft mogen voltrekken, eerst in de gemeente Venhuizen en later ook daarbuiten. Eén trouwerij was op een wel heel bijzondere locatie, met ook nog eens een bijzonder duo. “Het leek mij erg leuk ook huwelijken te sluiten in Amsterdam en zo geschiedde het dat ik een bekende tv persoonlijkheid mocht trouwen. De locatie de ‘Cristofori’ aan de Prinsengracht, was sowieso indrukwekkend.” Alie lacht: ”Het sluiten van de huwelijken in West-Friesland is ook bijzonder. We hebben hier in de gemeenten ook diverse schitterende locaties.”
Geheim van een goed huwelijk
Anneke vraagt de huwelijksgasten wel eens om tips voor het bruidspaar. “Iedereen hoopt op een lang en gelukkig huwelijk, maar wat is dan het geheim? Van de oudere garde krijgt het gezelschap dan vaak de mooiste tips.” Zo vertelde een oma aan de bruid: “Je moet zorgen dat je er achter komt waar hij blij van wordt!” en zo deelde een opa het verhaal over evenwicht: “In een huwelijk heeft elk zijn deel en daaruit moet evenwicht ontstaan. Je moet niet te veel nemen, maar pas ook op dat je niet te veel geeft!”
Juist DOM doen
Het advies van Anneke om D.O.M. te doen heeft wat uitleg nodig. “Graag geeft ik dat advies mee waarbij de D staat voor doelen stellen. De O van ontspanning- ook zonder elkaar- moet niet worden vergeten. En de M staat voor mensen om je heen.” Naast het trouwen heeft Anneke nog een taak. Heeft u een trouwboekje met mooie handgeschreven kaligrafie letters? Dan is de kans groot dat zij dit heeft gedaan. “Voor Stede Broec doe ik dit inmiddels al ruim tien jaar, voor Drechterland doe ik het vanaf dit voorjaar ook.”