Toneelvereniging ’Euripides’ viert het 75 jaar bestaan

Tekst: Piet Reus

Het jubileum zal door de vereniging uitgebreid worden gevierd, uiteraard vooral in de toneelsfeer. Daarbij zullen vrijwel alle leden een rol hebben. Dit zal gebeuren met het opvoeren van een toneelstuk, op drie verschillende dagen. Voor de toneelliefhebbers zijn er voldoende momenten om daaruit een keuze te maken.

De opvoering zal zijn op zaterdag 14 maart, aanvang 19.30 uur. Tevens op zondagmiddag 15 maart, aanvang 14.00 een matinee, waarbij uiteraard kinderen ook welkom zijn. Dan nogmaals op zaterdag 21 maart, aanvang 19.30 uur, met dan muziek na afloop.

Traditioneel verhaal
In het toneelstuk met de titel ‘Assepoesterrr’ wordt een sprookje opgevoerd. Het is een traditioneel verhaal, op komische manier gespeeld. Met een keukenmeisje, een prinses en een boze stiefmoeder. Het zijn allemaal kleine stukjes, met danseressen om alles aan elkaar te dansen. Opvallend is dat het decor uit losse stukken bestaat, waarbij het zomaar kan gebeuren, dat het toneel van een bos naar een huiskamer wordt gedraaid en daarnaast is er ook nog de slaapkamer van de prins die plots verschijnen kan. Thea Schouten, met maar liefst 43 jaar toneelervaring, speelt moeder de koningin. Truus Peterse, die bijna 50 jaar bij de vereniging betrokken is, vertolkt de rol van de boze stiefmoeder.

Ontmoeting
Volgens de beide dames speelt bijna iedereen mee. Daarom werd Leny Nan, oud speelster van Euripides, als souffleuse gevraagd. Bij Thea thuis lagen een tweetal boeken uitgestald, die de geschiedenis lieten zien. Vol met fotomateriaal, stukjes tekst daarbij en met krantenknipsels van toneeluitvoeringen, wordt de geschiedenis uitgebreid weergegeven. Bij Thea en Truus kwamen –bladerend door die boeken- veel herinneringen naar boven uit de vele jaren dat beiden onderdeel van de vereniging zijn. Het jaar 1945 blijft opvallend als het jaar van de oprichting, want dat jaar was ook het moment van de bevrijding. Die 75 jaar wordt daarom uitgebreid herdacht. In de toneelboeken is geen fotomateriaal van de eerste vijf jaar bewaard, maar vanaf 1950 en daarna zijn de toneeluitvoeringen weergegeven en voorzien van ruime hoeveelheid fotomateriaal. Bij de beginjaren van de foto’s toch nog enkele personen die herkenbaar zijn, zoals juffrouw Buijsman en Freek Vriend. Jaap de Wit als penningmeester wordt ook genoemd. Daarbij werd dat gedaan met de opmerking: “Waar is de tijd gebleven?”

Viering
Voor de leden van ‘Euripides’ breekt er een intensieve toneelperiode aan. Daarvoor eerst nog een feestelijke middag/avond voor de leden met partners op zaterdag 22 februari 2020 in ‘de Stek’. Een viering van 75 jaar toneel in Grootebroek. In die jaren hebben de leden van ‘Euripides’ veel plezier beleefd aan het spelen van toneel en daarbij hebben zij de bezoekers door de jaren heen veel mooie toneelavonden bezorgd. De vereniging heeft zich altijd ten volle bewezen.