Toneelgroep Vondel is er klaar voor.

Achter: Marijke Jong, Corina Kreuk, Arie Sijm, Ries Bruijn, Esmée Reus, Teun Groot Voor: Wilfried Ligthart, Astrid Preitschopf, Mariët Heerings. Foto: Vondelfotograaf.

Op zaterdag 3 en vrijdag 9 februari speelt Toneelgroep Vondel het blijspel ‘Maak Plaats Voor Mevrouw’ van de Engelse successchrijvers Ray Cooney en John Chapman. Deze mannen zijn goed voor veel prachtige (kluchtige) blijspelen. Tekstueel loopt het altijd als een trein en het heeft humor, zoals alleen Engelsen dat kunnen schrijven. Eerder heeft Vondel van deze schrijvers met veel succes o.m. ‘Tel uit Je Winst’ (2015: spel met de geldkoffertjes) en ‘Daar Gaat De Bruid’ (1999) gespeeld. ‘Maak Plaats Voor Mevrouw’ is voor Vondel overigens een reprise, want midden jaren ’80 speelden we dit stuk ook. Het is dus al wat ouder, maar het heeft niet of nauwelijks aan kwaliteit ingeboet. Dit stuk repeteren is hard werken, want het is relatief lang, behoorlijk bedrijvig en draait om fysieke en verbale timing. Maar het is heerlijk om te spelen en als het lukt om de kwaliteit die het stuk in zich heeft goed op het toneel te brengen, dan wordt het genieten voor spelers en publiek.

Het verhaal
Heb je stiekem iets in de planning en denk je het allemaal goed voor elkaar te hebben, zal je net zien dat anderen soortgelijke plannen hebben en ook nog op dezelfde plek ……….. Joanna en Philip Markham hebben net hun intrek genomen in een nieuwe flat. Binnenhuisarchitect Alistair is bezig de flat van de Markhams in te richten. Samen met zakenpartner Henry runt Philip er tevens een uitgeverij in kinderboeken. Philip is een wat saaie vent en Henry een rokkenjager. Henry is getrouwd met Linda, maar piest nogal eens buiten de pot en heeft dat vanavond in het huis van zijn zakenpartner gepland. Hij houdt er echter geen rekening mee, dat niet alleen hij liefdesplannen heeft. En wie heeft nou met wie afgesproken? Tot overmaat van ramp komt Mrs. Smythe, een befaamd kinderboekenschrijfster, met een prachtig aanbod, maar wel op een zeer ongemakkelijk moment …………… en daarmee is de verwarring is compleet!
Cast: Astrid Preitschopf, Wilfried Ligthart, Mariët Heerings, Ries Bruijn, Arie Sijm, Marijke Jong, Corina Beerepoot, Esmée Reus en Teun Groot. Zaterdag 3 februari en vrijdag 9 februari, 20.00 uur, Café De Paus, Lutjebroek. Kaarten: Voorverkoop (Dédé’s / Café De Paus): € 7,50. Zaal: € 9,-