Ton Cortie: liefhebber van sport en muziek.

“Ik had weleens gezegd dat ik in mijn volgende leven gitaarles zal oppakken. Toch ben ik er dus eerder mee begonnen.” Foto: Hoekstra Grootebroek.

Bij binnenkomst in de woning van Wil en Ton, lagen op tafel een tweetal albums. Vol met foto’s en wedstrijdverslagen van ruim tien jaar voetballen in het zaterdagteam van de Zouaven. Aan die tijd denkt hij met veel plezier terug en hij is ook trots op het feit, dat hij een keer in het sterrenteam van de week heeft gestaan.

Dat was samen toen met onder meer met Nico Mol (SEW), Sjaak Kappelhof (Zwaagdijk), Jan Karsten (SEW) en Jaap Visser (Hollandia)

Mans Cave

Na de koffie, gaan we naar boven. Wij passeren daarbij de ‘kunst’-kamer van Wil. Jaren geleden is er een artikel gemaakt over haar schilderwerken. In de kamer van Ton, door hem ‘Mans Cave’ genoemd, staat een verzameling langspeelplaten, cd’s en een platenspeler en een groot biljart.

Werken

In 2006 is Ton heel ziek geworden. Ton zegt daarover: “Dat was een lange en spannende tijd.” Hij is daar uiteindelijk goed uit vandaan gekomen. Hij werkt nu al een tiental jaren bij Wesley’s witgoed aan de Industrieweg. Dat doet hij altijd ’s morgens. Voor dat bedrijf is het mooi, dat hij door jarenlange ervaring bekend is met allerlei soorten reparaties. “Bezig zijn is voor mij heel belangrijk.”

Sporten

Op het biljart speelt hij zeker één keer in de week. Wanneer er weer meer zal mogen, speelt hij ook weer zijn wekelijkse partij met de clubavond in dorpshuis ‘de Wurf’ en dan gaat hij ook weer teambiljarten. “Dan kom je met je ploeg van vier overal in West-Friesland, om je tegenstanders te ontmoeten voor een plezierige strijd.” Hij heeft vele jaren getennist en speelt al een tijdje, minimaal één keer in de week golf. “Ook leuk om te doen.”

Gitaarles

Drie jaar geleden ging hij -samen met zijn dochter Tessa- bij Moeskops op gitaarles. “Ik had weleens gezegd dat ik in mijn volgende leven gitaarles zal oppakken. Toch ben ik er dus eerder mee begonnen.” Na een jaar stopte Tessa vanwege drukke werkzaamheden. Maar hij ging verder bij Jan Gitaar in Hoorn. Hij is op dit moment via internet lessen aan het volgen, nu door corona live lessen even stilliggen. Ton is in het bezit van twee gitaren met versterker, een Fender en een Gibson.

Zijn muziek

Hij heeft een platenspeler met een buizenversterker, die geeft analoog geluid. “De muziek hieruit klinkt heel mooi.” Zijn hele verzameling lp’s, ruim 500, heeft hij via het programma discogs opgeslagen. Op zijn smartphone laat hij zien hoe dat precies werkt. Ton houdt van veel soorten muziek. Hij geniet van blues en ook van een band met veel instrumenten. Een Hammond orgel vindt hij prachtig, met wat koperwerk tot licht klassiek aan toe. Vanuit zijn muzikale belangstelling bezoekt hij vele beurzen en ontmoet hij regelmatig muzikaal ‘gelijkgestemden’.

Piet Reus