Thomas Koenis topper in Nederlands Basketbalteam

BRON:DE STREKER
Thomas Koenis, topper in het Nederlandse basketbal
Thomas is van 1989, hij is nu 29 jaar jong en in de bloei van zijn carrière. Hij ging als eerste voet- ballen bij Spirit’30 en was daar keeper. Het basketballen met broer Maarten, die dat al in En- khuizen deed, haalde hem over dat ook te gaan doen. Waarna hij op 12-jarige leeftijd bij BV Enkhuizen is begonnen en daar twee keer in de week trainde.
Na twee jaar werd hij gescout door de Den Helder Seals. Hier werd 3 of 4 keer per week ge- traind en zat hij nog steeds op het Martinus College in Grootebroek.
Auto van de club
Omdat er steeds meer werd ge- traind en gespeeld, werd het steeds lastiger dit vol te houden. Op 16 jarige leeftijd werd er voor hem een appartement geregeld. “Fysiek had ik nog een hoop te winnen, maar qua vechtlust deed ik niet onder. Ik heb mijn vriendin Cheyenne in 2008 ont- moet op school (HAVO 5). De middelbare school heb ik in Den Helder afgerond.” Op zijn 18e werd het rijbewijs gehaald en kreeg hij een auto van de club. In deze periode speelde hij in alle jeugdselecties van het Neder- lands Team. Twee seizoenen was hij bij de Seals, totdat de club zich moest terugtrekken uit de eredivisie. Op dat moment ver- trok hij naar Bergen op Zoom om daar voor de WCAA Giants te gaan spelen.
Contract
In 2011 ging de club uit Bergen op Zoom failliet en trok zich ook terug uit de Eredivisie. Nu te- kende Thomas een driejarig con- tract bij de GasTerraFlames (la- ter Donar) uit Groningen. In 2014 won hij daar met Flames de NBB-Beker en het landskampi- oenschap. In 2015 was hij met Donar verliezend finalist van de Dutch Basketball League en win- naar van de NBB beker. Op 15 juli 2015 verruilde Thomas Do- nar voor ZZ Leiden waar hij twee seizoen verbleef. “Ik ben naar
Leiden gegaan om een grotere rol/inbreng te hebben in het team en op die manier een betere speler te worden. Hoewel we als team geen bijzondere resultaten hebben neergezet, ben ik daar individueel wel gegroeid. In bei- de jaren zijn we in de halve finale van de play-offs uitgeschakeld.”
Begroting van 1.5 miljoen
In 2017 is hij weer terug gehaald naar Groningen en werd herenigd met de voor hem bekende coach Erik Braal (ook ex. Giants) welke vorig jaar werd verkozen tot DBL
coach of the year en FIBA Europe Cup coach of the year. Donar met een begroting van 1.5 miljoen had het vorige jaar een absoluut top- jaar. De club won de nationale ti- tel en bereikte de halve finale van de Europa Cup. Afgelopen okto- ber is ook nog eens de Supercup gewonnen en werd Thomas ver- kozen voor het All-Star team (beste spelers competitie) en het het All Defense team.
2.10 meter
Met inmiddels 41 caps op zijn naam zegt hij over het vorige sei- zoen: “Het was, met voorsprong, het meest fantastische seizoen uit m’n carrière.’’ In Groningen deelt de 2.10 lange center uit Hoogkar- spel zijn positie met Drago Pasa- lic een Kroatische basketbalno- made. Dit is geen overbodige luxe. Vorig seizoen werden er 71 officiële wedstrijden gespeeld! Ik heb de afgelopen weken 2 wed- strijden gezien voor een foto en gesprek. De intensiteit in de wed- strijd is enorm groot. Tijdens de Europese wedstrijd tegen het Ita- liaanse Varese zag ik zijn klasse van dichtbij ondanks mijn gerin- ge inzicht was dat overduidelijk. Nergens leeft het basketbal als in Groningen. Thuishal Martinipla- za is tijdens de belangrijke duels met 4350 toeschouwers op de tribune uitverkocht, waarbij in een mum van tijd geen toegangs- kaart meer te krijgen is. Vele fans hadden zelfs de seizoenkaart van het kwakkelende FC Groningen
ingeruild voor die van de andere trots van de stad.
Rentree in Nederlands team
Thomas is gepolst voor een ren- tree in Nederlands team maar heeft bedankt. Het overladen schema, van elke drie-vier dagen spelen, het reizen en stage voor de laatste fase van zijn studie SPD Bedrijfsadministratie laat weinig ruimte over voor trips met Oranje erbij vind hij. In de vrije zomer maanden waarin de Orange Lions het meeste spelen volgt hij een speciaal programma om optimaal aan het seizoen te beginnen. Hiervoor gaat hij dan regelmatig naar Dordrecht, waar een zeer goede fysio met hem een blessu- repreventieprogramma afwerkt. Vandaar uit naar een oud speer- werper in Bergen op Zoom voor krachttraining. “Een avontuur in het buitenland lijkt mij nog steeds mooi, de kans wordt met de jaren wel kleiner. Ik zou alleen nog naar het buitenland willen als het een mooie competitie is, bij een club die een rol van betekenis speelt. Ik heb na dit jaar nog 1 jaar bij Gro- ningen en dan zien we het wel. Het feit dat wij in Groningen het goed doen in Europa geeft ook al veel voldoening” Het pendelen in de weekends naar zijn woonplaats Den Helder is binnenkort verle- den tijd als zijn vriendin Cheyen- ne ook naar Groningen komt, ze verwachten begin juni namelijk een kindje.
Fred Homan
De onontbeerlijke steun van het thuisfront
Voor een (top)sporter in spé is de steunvandeoudersindeeerste jaren -tot het rijbewijs is behaald of hij/zij uit huis gaat wonen- onontbeerlijk. Plannen, reizen, de vele was en vooral er heel veel tijd in willen steken zijn een must, voor de kans van slagen.
Gevraagd naar het relaas van Thomas’ ouders Theo en Mar- greet over de eerste jaren van Thomas’ sportcarrière is dit ge- schreven toen ze met dochter Eveline aan de andere kant van de globe in Nieuw Zeeland waren de afgelopen maand.
Spirit
Thomas was keeper bij Spirit en werd kampioen met de E1. Hij verwachtte dat hij keeper van de D1 zou worden. Maar dat werd een ander en Thomas was hier- door erg teleurgesteld. Hij be-
sloot het basketballen te probe- ren, net als zijn oudste broer Maarten bij BVE in Enkhuizen. Door zijn lengte, legde hij de bal bij het aspiranten-team gemak- kelijk in het netje. Dat smaakte naar meer! Hij ging 2x naar een zomerkamp in Landsmeer om de techniek van het basketballen te verbeteren. Moeder Margreet reed hem 2x in de week naar En- khuizen voor de trainingen.
Nederlandse selecties
Thomas werd geselecteerd voor het basketbalteam van het district NH. Margreet reed hem elke zon- dagochtend naar de training, wel- ke in Haarlem was. Aan het einde van dat seizoen was er een selectie voor het Ned. team kadetten en Thomas zat daarbij. Vanaf die tijd zat hij bij de Nederlandse selec- ties basketbal U16, U18 en U20. Margreet reed hem hiervoor dan
op zondag naar de trainingen in Haarlem, Alphen aan de Rijn, Amersfoort, Almere en toernooi- en elders in het land. Door Gerard Luyckx van BV Noordkop in Den Helder werd hij gevraagd om bij het kadetten-team daar te komen
spelen. Dit betekende 3 keer in de weeknaardetrainingenopzater- dag een wedstrijd in de sporthal de Slenk in Den Helder. Met het kadetten-team BV Noordkop werd Thomas 1 x kampioen. In- middels speelde Thomas geregeld
ook met het eredivisie junioren- teammeeenginghijhetheleland door voor wedstrijden.
Buitenland
Met de Nederlandse teams ging hij voor toernooien naar Bulgarije, Roemenië, Frankrijk, Macedonië, Portugal, etc. Dit waren hele inten- sieve jaren voor Thomas en het gezin. Toen hij 16 jaar was, werd hem gevraagd in Den Helder te komen wonen, om te spelen met de junioren en senioren. Hij ging toen naar school in Den Helder en behaalde daar zijn HAVO diplo- ma. Thomas maakte vrienden in Den Helder, maar behield ook zijn vriendschappen in de Streek. Op zijn 17e debuteerde hij in het ere- divisie met het seniorenteam van De Seals in Den Helder. Toen hij 18 jaar werd, is zijn rijbewijs betaald door een sponsor van de club, dit waren zijn eerste verdiensten.
Thomas is een heel stabiele factor in ons team. Dat is eigenlijk al sinds hij vorig seizoen weer bij Donar kwam spelen. Hij heeft een enorme vechtlust en zal altijd zijn rol binnen het team ge- focust invullen. Hij is serieus in de uitoefening van zijn vak en zeer betrouwbaar. In onze verdediging is hij een belangrijke schakel, schuwt het gevecht niet en is een uitstekende reboun- der. Daarnaast snapt hij het spel. Thomas is een intelligente speler, die weet wat hij wel en niet kan.