Terug naar waar het allemaal begonnen is!

35 jaar geleden is het kermiscomité van Lutjebroek opgericht door een groep enthousiaste Lutjebroekers die vonden dat het kermisfeest wel wat extra flair kon gebruiken. Al jaren werd er groots feest gevierd in het veilingcafé wat toch wat tegenstrijdig was aangezien deze niet in Lutjebroek gevestigd was. De groep mannen had het lumineuze plan om geld in te zamelen bij alle bezoekers met de mededeling dat er iets leuks voor geregeld zou worden. Van dit bedrag werd uiteindelijk een echte Olifant ingehuurd. De heren van het in oprichting zijnde comité zaten aan de bar lekker van hun goudgele rakker te genieten, toen daar plotseling een grote slurf om de hoek van de deur kwam zetten. Waar normaal de olifant het sprookje uit blaast was dit juist het begin van iets heel moois.

De heren hebben aan deze ludieke olifanten actie zelfs nog wat geld overgehouden. Dit was een soort startkapitaal voor het Kermiscomité en het startsein voor heel veel moois. In de jaren daarna hebben vele bijzondere acts de straten en Cafés van Lutjebroek gevuld. Het kan in Lutjebroek niet gek genoeg. Hier een kleine opsomming van enkele artiesten die we hebben mogen ontvangen. Het vuil harmonisch orkest, Toedem, De Dikke Lul band, Anneke Palmer, Theo de King, Kamelen, Olifanten, Simon Ballon, Krokodillen, Pinguïns, Buurman en Buurman, Elsa en Anna, De Lutjebroeker Blaasband, Jan Keizer, Gerard Joling, Mr Polski, Illusionist Henk Arnoldus en vele, vele, vele, vele anderen. Elk jaar staat er weer een gigantische waslijst aan artiesten op het programma van het Comité. De meeste oprichters hebben inmiddels het stokje overgedragen aan een nieuwe generatie bestuursleden. Maar bijna allemaal blijven ze op een of andere manier betrokken bij de organisatie van de Kermis.

Voddenbal
Halfweg de jaren ‘90 kwam daar de introductie van het Thema. In eerste instantie niet eens echt als thema gepresenteerd, maar in de volksmond kreeg de maandag morgen al snel de naam: Voddenbal. Zakken vol met vodden, voornamelijk hoofddeksels, werden er in de zaal leeggegooid. Mensen begonnen zich spontaan om te kleden en onderling van kleding te wisselen. De mooiste creaties ontstonden en de ventilatoren aan het dak hingen vol met bh’s en andere kledingstukken. Op straat werden kledingstukken verkocht of geruild in speciale marktkraampjes en overal waar je keek liepen mensen in oude lompen rond. Dit heeft zich enkele jaren herhaald. Tot dat in 2000 het thema Kerstbal zijn intrede deed. Vanaf dat moment is er ieder jaar een nieuw en uniek thema bedacht door het comité.
En nu, 35 jaar na dato, is er dan eindelijk weer een onvervalst Voddenbal. Dus trek je slechtste pakkie an en struin de zolder nog eens goed door op zoek naar oude vodden. Ga bij Opa en Oma langs om te kijken of zij nog iets hebben liggen voor je. Het maakt niet uit hoe je dit jaar naar de kermis komt.. als het maar oud en/of versleten is.

Fantastisch programma
Ook is er dit jaar weer een fantastisch programma in elkaar gezet. Vier dagen lang is er voor iedereen wat te doen. We beginnen op de zaterdagmiddag vanaf 14:00 uur met een echte Rommelmarkt van en voor de kinderen in Lutjebroek . Iedereen die nog wat oude spullen heeft thuis mag een kleedje neer leggen voor het Nicolaas (om de vijver) en omstreken. Hiermee kan je mooi een extra kermiscentje bij elkaar verdienen. Ook zijn de overheerlijke Pannenkoeken weer verkrijgbaar bij Bakker Cees en is er de mogelijkheid om je te laten schminken. Verder hebben we op zaterdag ook nog: la belle dame, een ballonenvouwer, Paard en Wagen, een speeltrailer voor de kleintjes, een mobiele mini dieren draaimolen en tegen 22.00 uur de Vuurwerkshow! Ook op de zondag pakken we weer flink uit. Op deze familiedag zal je aan entertainment niets te kort komen. Zo zal de Christelijke muziekvereniging Juliana uit Marken met een gigantische groep naar Lutjebroek komen om bij ons hun muzikale kunsten te vertonen. Er komen ook nog twee gigantische papegaaien onder de noemer Pappagalli door de straten lopen. Ga jij met ze op de foto?! En ben jij een grote waaghals? Dan durf je vast wel in de Spacebikes 2.0! Fiets zo hard als je kan en trap jezelf over de kop. Verder hebben we op Zondag ook nog: Simon Ballon, Schminkers, een kindertrein, een sneltekenaar, de Speeltrailer, De Monoman OneManShow en illusionist Henk Arnoldus. Maandag 4 September (VODDENBAL 2.0 – NIKS OF NOPPES)
De maandag starten we met een heerlijk verfrissende Schuitentocht. Vanaf 08:00 uur ’s morgens verzamelen we bij de Paus met alles wat maar kan drijven en om 08:30 uur vertrekken we. Sluit aan in de stoet van schuiten of kom dit spektakel vanaf de walkant bewonderen. We houden de zelfde route aan als andere jaren. Om 10:00 hopen we allemaal weer terug te zijn voor de 1e set van Danny Pannadero in Cafe de Paus.

De aanhouder wint
Nadat we deze attractie vorig jaar helaas moesten cancellen, komt hij dit keer echt: de Bar in de Sky. Bekijk de omgeving en het kermisvertier van boven onder het genot van een overheerlijk koel drankje. Let op: voor deze attractie zullen we een kleine vergoeding vragen). Verder hebben we op maandag ook nog: De Boemers, Het Snoeplab, De Platenbus en een Goochelaar voor de kleintjes. En op dinsdag is er natuurlijk ook weer genoeg te beleven in Lutjebroek. Zoals elke dag kun je weer genieten van alle attracties die er staan op het kermisterrein, maar om het nóg gezelliger te maken, hebben we ook op dinsdag nog een programma. Wat dachten jullie van levensgrote Unicorns die rechtstreeks uit een droomwereld neerstrijken in Lutjebroek? Ook komen Simon Ballon, La Belle Dame en een mobiele mini dieren draaimolen dinsdag naar Lutjebroek. Het belooft dus weer een gigantisch feest te worden op Zaterdag, Zondag, Maandag en Dinsdag met de Lutjebroeker Kermis. We hopen u allemaal te zien! In ieder geval heel veel plezier toegewenst!!!
POING