Terug in de tijd, met een ondernemend gezin

V.l.n.r.: Niek, Gerrit, Klaas, Remmert, Pa, Vok, Jan, Moe, Jans, Piet, Jo en Cor. Foto: Oud Stede Broec.

Vanaf 1890 woonde aan de Zesstedenweg 105 het gezin van Klaas Deen (1871 – 195) en Geertruida Bakker (1870 – 1949).Vader was tuinder-timmerman. Het echtpaar kreeg tien kinderen.

Remmert werd tuinder, Niek ook tuinder, Jans trouwde met Piet van Velzen, die werd caféhouder.Vok werd aannemer aan de Zesstedenweg, Gerrit werd kruidenier, ook aan de Zesstedenweg, Piet had een leverpasteifabriek in Antwerpen. Jan werd taxichauffeur in Amsterdam. Klaas werd tuinder en kastelein van het café ‘De Goede Verwachting’ naast slager de Haan en ook een tijdje van ‘de Gekroonde Zwaan’ op Zesstedenweg 48. Daarna werd dit café overgenomen door zoon Remmert en later weer door zoon Jan. Jo werd beheerder van een stationsrestauratie.

Deen supermarkt

Cor werd samen met zijn vrouw Corry Verkroost de grondlegger van het bedrijf. In 1933 werd aan de Koepoortsweg in Hoorn de eerste winkel geopend. Bij mensen van mijn generatie zal er zeker nog bekendheid zijn met de namen en de beroepen van het gezin. “Wij waren ‘thuis’ klant bij de kruidenier Gerrit Deen. Wanneer je iets was vergeten, kon je ook op zondagochtend terecht. Dan liep je even aan bij de achterdeur.” De kermis bij Klaas Deen zal ook bij sommigen nog herinneringen oproepen.Op de vrachtwagens van Deen supermarkten staat: Deen sinds 1933, met de vermelding van dat jaar komt Cor -de oud Grootebroeker- ook altijd weer even in mijn herinnering terug.

Deze informatie is verkregen van Rein Deen, zoon van Remmert en Neetje Schaper van de Melkstraat.

Piet Reus