Tennis@School maakt sport laagdrempelig

Fotonen tekst : Olga de Boer

Mijn naam is Roel Neefjes (34) en ik heb het project Tennis@School opgestart in de gemeente Stede Broec. Dit is een nieuw project om basisschoolkinderen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met de tennissport. Voor dit project heb ik een doneeractie gestart om geld in te zamelen zodat alle scholen binnen de gemeente een gratis tennispakket kunnen krijgen.

Het tennispakket bestaat uit tien rackets, twintig tennisballen en een tennisnet zodat kinderen ook echt met én tegen elkaar kunnen spelen. Alle tien de scholen binnen de gemeente Stede Broec hebben enthousiast gereageerd op mijn initiatief en willen graag meedoen met Tennis@School.

Bewegen stimuleren

Met Tennis@School hebben kinderen straks de mogelijkheid om op het schoolplein met elkaar te tennissen. Een nieuw concept waarbij kinderen op eigen initiatief de sport kunnen beoefenen. Het spel kan gespeeld worden in de schoolpauze of tijdens de overblijf. Dus geen tikkertje, knikkeren of voetbal maar een andere sport om het bewegen van kinderen te stimuleren. Zelf ben ik lid van T.C het Grootslag en ik heb in de afgelopen jaren veel tennistraining gegeven. Ook heb ik in het onderwijs gewerkt als docent lichamelijke opvoeding.

Diverse oefeningen in beeld

Om de kinderen op weg te helpen, ontwikkel ik een map met diverse oefeningen. Met behulp van het kijken naar foto’s, kunnen kinderen vanaf groep 3/4 de oefeningen eenvoudig begrijpen en uitvoeren. Ik heb op basisschool de Klimop vier fanatieke kinderen gevonden die op de foto’s in de map met oefeningen willen staan. Zij zijn straks het voorbeeld voor alle kinderen uit de streek. Ik ben nog opzoek naar andere schoolkinderen die in de map willen komen. Scholen die hierin geïnteresseerd zijn, kunnen een mail sturen naar roelneefjes@hotmail.com.

Haal jij level 10?

De kinderen worden uitgedaagd met oefeningen van oplopende moeilijkheidsgraad in tien levels. Level 1 begint vrij eenvoudig met het rondlopen met een bal op het racket. Al vrij snel moeten kinderen met elkaar samenwerken om een level af te krijgen, bijvoorbeeld door vijf keer met een vriendje of vriendinnetje over te spelen. Op deze manier leren kinderen met en van elkaar om het doel te bereiken. Het tennispakket kan ook gebruikt worden voor in de gymles. De vakleerkracht kan de map met oefeningen gebruiken om tennis als onderdeel van de lessen vorm te geven.

Doneren of meer info?

Het doel is om alle basisscholen binnen de gemeente Stede Broec een tennispakket aan te bieden. U kunt het project steunen door een bedrag te doneren op www.doneeractie.nl/tennis-at-school/-46678. Doneren kan al vanaf 5 euro. Helpt u mee?!