Stichting Cultureel Hoogkarspel

In 2019 bestond Hoogkarspel 700 jaar. Allerlei activiteiten passeerden in dat jaar de revue, waaronder de opvoering van Jesus Christ Superstar op het Raadhuisplein. Uit de club van mensen die destijds de opvoering van dit stuk heeft georganiseerd is drie jaar later Stichting Cultureel Hoogkarspel ontstaan.

De stichting heeft officieel ten doel om de cultuur in de ruimste zin van het woord te verspreiden onder de inwoners van Drechterland, zo staat in de statuten te lezen. Dat is dus een heel breed scala. De eerste activiteiten waren afgelopen weekend de Tuintoer in Hoogkarspel en de daaraan gekoppelde vossenjacht voor de jongere inwoners van Hoogkarspel.

Tuintoer
De tuintoer is geen nieuw fenomeen in Hoogkarspel, maar de groep die dit de afgelopen jaren heeft georganiseerd heeft na de laatste editie in 2019 aangegeven de organisatie van dit evenement door te willen geven aan een nieuwe groep enthousiastelingen. Daar is de nieuwe organisatie dus ingestapt en in het verlengde daarvan is de nieuwe stichting opgericht. De tuintoer was afgelopen zondag een groot succes. Verdeeld over tien tuinen speelden dertien bands of muzikanten hun nummers akoestisch in de tuinen van particulieren in de wijk Reigersborg Noord. Een prachtige zonnige dag met veel publiek in de tuinen die konden luisteren naar verschillende stijlen muziek, van Country en Ierse folk tot akoestische rock.

Vossenjacht
Gelijktijdig werd er door een enthousiaste groep vrijwilligers een vossenjacht georganiseerd voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Verspreid door de wijk stonden elf sprookjesfiguren waar door de kinderen een letter kon worden opgehaald welke uiteindelijk een woord van gemaakt kon worden. Meer dan 220 kinderen hebben deelgenomen aan de vossenjacht, een groot succes dus. Per school zullen er nog wat prijsjes worden geloot uit de goede oplossingen.
Stichting
De stichting Cultureel Hoogkarspel zal zich de komende tijd meer gaan profileren. Het is niet de bedoeling dat alle activiteiten door het stichtingsbestuur zelf worden ontplooid, iedereen die een idee heeft op cultureel gebied kan zelf, onder de vlag van de stichting, een activiteit kunnen opzetten waarbij de stichting kan adviseren en eventueel helpen op het gebied van communicatie en promotie. Mocht je een idee hebben, dan kan je altijd contact opnemen met het bestuur via de mail: info@cultureelhoogkarspel.nl, of kijk eens op de website www.cultureelhoogkarspel.nl.
Vrienden van
Activiteiten kosten geld, en ook daar zullen we de komende maanden over moeten brainstormen. Eén van de ideeën is een donateurschap waar bedrijven en particulieren de stichting financieel kunnen ondersteunen. Deze ideeën worden de komende tijd verder uitgewerkt en via de sociale kanalen worden gecommuniceerd. Hou daarvoor de Facebookpagina en de website in de gaten.
Samenstelling bestuur
Het bestuur bestaat momenteel uit de volgende personen: Erik Gerrits (voorzitter), Hans Schipper (secretaris), Brenda Hoffe (penningmeester) en de bestuursleden Enrico Kors, Brigitte Hoogland, Esther Hoogland en Sarah Kaandorp.
Voor meer informatie over de Stichting Cultureel Hoogkarspel