SKIK Hoogkarspel trots op de helmduif

De Gelderse slenk heeft plaatsgemaakt voor het nieuwe ras: de helmduif. Foto: Koos Bleeker.

Educatieve kinderboerderij SKIK kiest al vanaf de oprichting in 2003 voor zeldzame huisdierrassen die men aan het publiek wil laten zien. Daarmee onderscheidt zij zich van andere kinderboerderijen. De keuze voor zeldzame huisdierrassen is heel bewust gekozen.
Educatie richting scholen en bezoekers was namelijk een belangrijk doel in de visie van het oprichtingsbestuur.

Daarnaast wil SKIK de dieren laten zien die van oorsprong in ons Westfriesland thuishoren. De landgeit, het melkschaap, de zwart-bonte geit, de toggeburgergeit maar ook de dwerggeit hoort daar inmiddels bij. Ook de Hollandse Blauwe kip en het Hollander konijn zijn hier een voorbeeld van.

Zeldzame huisdierrassen
Zeldzame huisdierrassen zijn rassen die dreigen te verdwijnen. Er zijn slechts enkele fokkers, vaak verenigd in kleine fokkers-clubs die deze dieren in stand willen houden. SKIK heeft bijvoorbeeld het zeldzame konijnenras; de Thrianta, maar ook kippensoorten als de Welsumer, de Lakenvelder, de Groninger Meeuw en de Hollandse kriel (de kleinste Nederlandse kip) en de Gelderse slenk (een zeldzaam duivensoort).

Helmduif
Sinds kort heeft SKIK een nieuw soort duif in de duiventil. Door de enthousiaste duivenfokker Jan de Wit uit Andijk, kwam SKIK in aanraking met dit mooie duivenras. Met veel enthousiasme is Jan gaan fokken met de helmduif en SKIK kreeg van hem 3 paartjes in verschillende kleurschakeringen. Inmiddels zijn er twee paartjes die eieren hebben uitgebroed en hebben we er drie jonge duiven bij. De Gelderse slenk, waar in SKIK nog slechts 1 exemplaar van rondvliegt, heeft plaatsgemaakt voor het nieuwe ras; de helmduif.

Geschiedenis
De Nederlandse helmduif vindt zijn oorsprong in Noord-Holland. Het ras mag zich scharen in de rij van oudste rassen van Nederland. Afbeeldingen op schilderijen laten zien dat dit ras minstens in 1735 al bekend was en min of meer dezelfde vorm en tekening heeft als de helmduif die we tegenwoordig kennen. De voorouders van de Nederlandse helmduif hebben, met alle waarschijnlijkheid, een reis afgelegd met onze koopvaardijvaarders vanuit Indië. Op de Amsterdamse duivenplatten waren deze vliegduiven geliefd vanwege de stijl met snelle en korte wendingen. Rond de tweede Wereldoorlog werd de Nederlandse helmduif ook populair als showdier op tentoonstellingen. Het aantal duivinnen in Nederland is op dit moment ongeveer 80.

Uiterlijk, karakter en verzorging
De Nederlandse helmduif heeft een zeer bijzondere tekening. Waaronder een zeer herkenbaar gekleurde helm op zijn kop met bijpassend gekleurde staart. De helmduiven van SKIK kunt u vinden in de duiventil aan de zuid-oost kant van de kinderboerderij naast de brug en sloot. Het is een lust voor het oog om deze duiven op en rond de duiventil te zien zitten en vliegen. Door de vaste verzorger, Tineke Reus worden de duiven elke ochtend in alle vroegte gevoerd. Het is de kunst om kauwen en andere indringers buiten de deur te houden. Tineke is blij met de deskundigheid en tips van Jan de Wit. SKIK hoopt nog vele jaren plezier te hebben van deze prachtige duiven.