SHHW brengt geschiedenis van Hoogkarspel en Westwoud al 15 jaar tot leven

“In de kerkdorpen Hoogkarspel en Westwoud was nog een witte vlek”, legt Ruud Hoogenboom uit. “Overal om ons heen waren historische clubs actief maar hier nog niet.” Vijftien jaar geleden namen de Hoogkarspelers Frans Brieffies en Henri Bleeker het initiatief om dit vlekje weg te werken. Ruud Hoogenboom sloot zich bij hen aan. Stichting Historisch Hoogkarspel-Westwoud (SHHW) zag het levenslicht. “Onze grootste wens is een eigen onderkomen.”
“Over het verleden van de grote steden is heel veel bekend”, begint Henri Bleeker. “Maar de kleine dorpen hebben natuurlijk ook hun eigen historie. Dat geldt ook voor ons werkgebied. Dat gebied bestaat uit Hoogkarspel en Westwoud maar ook de buurtschappen Binnenwijzend en Oudijk behoren daartoe. Dat geldt ook voor De Hout en een deel van Zwaagdijk-Oost. Die maakten namelijk vroeger deel uit van de voormalige gemeenten Hoogkarspel respectievelijk Westwoud.”
Jaarboek met speciaal katern
De stichting brengt op maandag 9 november a.s. de vijftiende editie van het jaarboek Rondom de leeuw uit. De leeuw is de naam van de banpaal die Hoogkarspel en Westwoud scheidt, daar waar de Streekweg overgaat in de Dr. Nuijensstraat. “Vanwege het derde lustrum bestaat het jaarboek nu uit 120 pagina’s in plaats van 112”, onthult Ruud. “Ook is er een speciaal katern met kleurenfoto’s. Het boek is te reserveren via onze website.”
Werkgroepen
Naast voorzitter Henri Bleeker en secretaris Ruud Hoogenboom heeft sinds kort Liesbeth Huisman uit Westwoud, in de rol van penningmeester, zitting in het bestuur. “Al vanaf de oprichting hebben we een klein bestuur en een structuur met werkgroepen”, vertelt Henri. “Het zijn er zes, die allemaal een specifiek onderdeel beheren. We geven de werkgroepen veel ruimte om zelf initiatieven te ondernemen. Het bestuur ondersteunt en faciliteert. Mochten er mensen interesse hebben om deel uit te maken van een werkgroep, dan zijn ze van harte welkom.”
Koninklijke Bibliotheek
Met voldoening kijken zij terug op de eigen historie van SHHW. “Een mooi project was de herdenking van 600 jaar stederechten Westwoud in 2014. Maar ook het naar boven halen en vastleggen van oorlogsherinneringen bij de oudere inwoners uit de dorpen was dankbaar werk. We publiceren zoiets ook in onze themareeks Rondom de grenspaal. Alle boeken staan officieel geregistreerd bij de Koninklijke Bibliotheek en zijn bij ons nog verkrijgbaar voor zover voorradig. Het is leuk om te zien dat er elders wordt geciteerd uit onze publicaties”, aldus Henri.
Eigen onderkomen
SHHW probeert de jeugd te interesseren voor de plaatselijke geschiedenis. “Eenvoudig is dat niet”, weet Ruud. “We vragen jongeren om als auteur iets te schrijven voor het jaarboek. Ook gaan onze vrijwilligers langs de basisscholen om voorwerpen te laten zien en daarover te vertellen.” Een andere uitdaging is het vinden van een eigen onderkomen. “Daarin kunnen we onze verzamelde spullen, zoals boeken en voorwerpen, onderbrengen. Ook willen we daar tentoonstellingen organiseren en mensen ontvangen. Dit alles met als doel de prachtige geschiedenis van onze dorpen nog beter voor het voetlicht te brengen”, verwoordt Ruud deze wens. “Voor tips over betaalbare locaties houden we ons aanbevolen.”
Verdere informatie via de website www.shhw.nl. Het jaarboek is op 14 en 21 november a.s. te koop (€ 17,50) in winkelcentrum Reigerspassage.