Schot in de roos voor Jasmijn Post

Tijdens een open dag bij de Streekschutters in Bovenkarspel was het snel duidelijk. Dit was wat Jasmijn Post (nu 14 jaar) wilde gaan doen. Schieten met pijl en boog op een blazoen, een schietschijf. Maar helaas, ze was te jong. Boogschieten mocht pas vanaf de leeftijd van 10 jaar en Jasmijn was pas 9. Nog nooit heeft ze zo uitgekeken naar haar verjaardag!
Beginnerscursus
Jasmijn werd tien en mocht eindelijk beginnen met de beginnerscursus. Daar deed ze fanatiek haar best om zo snel mogelijk de techniek onder de knie te krijgen. Het eerste vaantje behalen met 90 punten werd haar doel. Het behalen van vaantjes verloopt van 90-300 punten en is verdeeld over 9 vaantjes. Jasmijn heeft het 7e vaantje inmiddels in bezit. Dat wordt verkregen bij 270 punten.
Vijf dagen schieten
Het begon met één keer per week trainen en groeide snel uit. Inmiddels is Jasmijn vijf dagen per week met schieten bezig, waaronder de wedstrijden. Trainen gebeurt twee keer per week bij HandboogSchutterij Almere (HBS Almere) en twee keer per week bij HBS de Waert in Heerhugowaard. De wedstrijden gebeuren steeds door heel (Zuid) Nederland heen.
Korte en lange afstand
Bij indoor en outdoor schieten gelden andere afstanden. Outdoor geldt: De jongsten deelnemers schieten vanaf 20 meter. De afstanden 30-40 meter vallen onder de korte afstanden. Vanaf 50 tot aan 90 meter schieten noem je lange afstand. Jasmijn doet beiden, zowel korte als lange afstand. Zij schiet indoor en outdoor. “In het begin had ik geen zin in outdoor schieten, maar nu is dat juist mijn favoriet geworden,” vertelt Jasmijn.
Combineren met opleiding
Naast het schieten moet Jasmijn natuurlijk ook nog naar school. “Ik zit op het Martinuscollege hier in Grootebroek. Inmiddels in de tweede klas en dat gaat gelukkig goed. School maakt het mogelijk studie en sport op dit niveau goed met elkaar te combineren. Wat soms best lastig is. Tijd voor vriendinnen heb ik bijvoorbeeld ook nauwelijks. Ik zie de mensen van de schuttersvereniging vaker!” zo zegt Jasmijn.
Vijfde op NK januari 2018
Het laatste weekend van januari stond Jasmijn in Den Bosch tijdens het Nederlands Kampioenschap in de finale. “Op zaterdag waren de kwalificaties en ik zat bij de beste 8. Dus op zondag stond ik er weer. Helaas schoot ik toen twee missers. Een momentje van concentratie verlies. Daar baal ik heel erg van. Maar gelukkig herpakte ik snel. Je moet niet in het negatieve blijven hangen maar door. Uiteindelijk ben ik 5e geworden. Best knap, maar er had denk ik meer in gezeten.”
Griekenland en Olympische deelname
Net als veel sporters heeft ook Jasmijn een toekomst droom. “Op de korte termijn hoop ik me te kwalificeren voor de EK Youht Cup in Griekenland. Daar is echter maar een beperkt aantal tickets te vergeven, dus die dag moet alles kloppen. Op de lange termijn hoop ik ooit uit te mogen komen op de Olympische spelen, daar ga ik echt voor.”