Schooltuinen Hoogkarspel officieel geopend

Foto: aangeleverd

Toen ik 3,5 jaar geleden tijdens een vergadering van de oudervereniging van het Kerspel aan Karin Molenaar vroeg of ze nog iets voor de rondvraag had, kon ik natuurlijk niet vermoeden dat mijn vraag en haar antwoord verstrekkende gevolgen zouden hebben voor het onderwijs van Hoogkarspel.
Karin kwam met het idee van een schooltuin op de proppen en dat was eigenlijk precies in mijn straatje. Immers, ik liep iedere vrijdagmiddag als meester Frank van groep 6 van de Tweemaster in Enkhuizen mijn leerlingen aan te moedigen om water te geven, onkruid te wieden en piepers te rooien.
Enthousiaste reacties
Al snel werden er meerdere enthousiastelingen voor het idee gevonden. Eigenlijk was iedereen enthousiast, zowel de ouderverenigingen van de andere scholen -Meester Spigtschool en ’t Skitteljacht- als de leerkrachten, besturen, sponsoren en gemeente.
Samenwerking
Dat was de volgende stap: de gemeente. Met hen moesten we om de tafel om te kijken of ze met ons wilden samenwerken en kijken of ze nog een stukje grond over hadden. Ook dat proces verliep goed. Na meerdere malen overleg te hebben gehad met beleidsmedewerker en wethouder, buurtbewoners en diverse instanties werd onze stichting opgericht en konden we op zoek naar ondernemers en sponsoren die ons een warm en groen hart zouden toedragen. Ook deze werden gevonden.
Radijs uit de grond?
Het idee om 30 kinderen met hun vingers in de grond te zien wroeten en de verwondering op hun gezicht te zien zodra ze zien dat een radijsje uit de grond komt en niet uit een plastic zakje van de supermarkt, sprak veel mensen aan. Dus steunden ze ons. Met financiën, materialen of mankracht, iedereen wilde helpen. Toen begin maart het hek op de Lijster werd geplaatst en de kinderen van groep 6 uitzicht kregen op hun toekomstige tuintjes, werd het al echter.
Officiële opening
De heuglijke dag, 20 maart 2021, de dag dat de schooltuinen officieel werden geopend. Wethouder Simone Visser – Botman kwam met een cadeautje voor alle kinderen -in de vorm van een broccoliplantje en pootaardappelen. Samen met voormalig wethouder en aanjager van het voortgangsproces, Dirk te Grotenhuis knipten ze gezamenlijk het lint door. Champagne werd ontkurkt en er werd gesmuld van een heerlijke worteltjestaart. Deze was door Micha, van Micha en Diana’s Pâtisserie, belangeloos gesponsord.
Groene vingers kweken
Vanaf dinsdag 6 april zullen alle kinderen van de groepen 6 van alle basisscholen in Hoogkarspel op hun eigen tuintje gaan onkruid wieden, uitjes planten en naambordjes plaatsen. Vervolgens gaan ze iedere week kijken of ze groene vingers hebben. Een mijlpaal dus in de geschiedenis van Hoogkarspel. Dit was niet gelukt zonder onze fantastische vrijwilligers, onze enthousiaste leerkrachten, directies, bestuurders, sponsors, onze positieve buurtbewoners en onze ondersteunende gemeente. Dank namens de leden van de stichting Schooltuinen Hoogkarspel. Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Like dan onze Facebookpagina De Schooltuinen Hoogkarspel.