Schaatsen en studeren, een stevige combinatie voor Dieuwertje van Kalken

Foto’s Fred Homan

Dieuwertje geconcentreerd tijdens marathon op ijsbaan de Westfries. Tekst en foto: Fred Homan.
Dieuwertje heeft op haar 12e gekozen voor het schaatsen, hiervoor heeft zij paard ge- reden. Haar paarden zijn pas vorig jaar weggegaan. Zij woont sinds afgelopen zomer in Heerenveen, lekker dicht bij Thialf. Haar studie ge- neeskunde aan de Rijksuni- versiteit van Groningen is van hieruit ook goed bereikbaar. Studie en het schaatsen slok- ken het grootste gedeelte van haar tijd op.
Als er dagen over zijn komt zij graag naar West-Friesland. Straks in maart als het seizoen erop zit heeft zij buiten het stu- deren om meer tijd voor familie en vriendinnen. Studeren en topsport is lastig te combine- ren. Door trainingskampen en wedstrijden kan zij niet altijd in de collegezaal zijn in Gronin- gen. Het blijft continue zoeken naar de juiste balans.
Lange adem
Waar Dieuwertje het veelal van de lange adem moet hebben op de marathon, heeft haar vriend Gerben Jorritsma veel talent op de kortere afstanden. Gerben die uitkomt voor TalentNED klopte in het verleden Nuis en Groothuis al eens op de 1000 meter bij een wereldbekerwed- strijd. Het winnen van het NK junioren was een bevestiging van Dieuwertje haar talent. On- danks dat zij nog junior was deed Dieuwertje al op haar 17e mee in de Topdivisie, die over- gang is haar vrij gemakkelijk afgegaan. Haar team Turner heeft geen sprinters, wat bete- kend dat er in de wedstrijden aanvallend gereden word. En- kele van Dieuwertje haar sterke
eigenschappen zijn dat zij heel hard kan trainen en niet bang is kapot te gaan. Het is aanvallen of herstellen zoals zij het mara- thonschaatsen omschrijft.
Schaatsen in Hoorn
Zaterdag 8 februari was dit in Hoorn te zien. De gehele wed- strijd was zij met haar ploeg alert voorin en telkens mee met demarrages. Een mooie derde plaats voor ploeggenoot Merel Bosma was de beloning voor het harde werken. Dieu- wertje kan zich vastbijten in de ploegtactiek en met volle over- gave inzetten voor het geza- menlijke doel van haar team. “ Een goede wedstrijd zegt trou- wens niets over een goede uit- slag. Soms ben ik super blij en tevreden na een sterke aanval- lende wedstrijd waarbij ik voor ‘de dood of de gladiolen’ ging en vervolgens als laatste over de streep kom. Soms rijd ik een hele slechte wedstrijd met een eindsprint waarin ik op een wonderbaarlijke manier toch een goede uitslag heb. Dan zit ik toch niet tevreden in de kleedkamer.”
Eindeseizoen
Het marathon seizoen zit er bijna op. Nog 2 wedstrijden op de kunstijsbaan en volgende week naar Lulea gelegen in het Zweedse Lapland voor 3 na- tuurijswedstrijden. Dieuwertje is daar vorig jaar voor het eerst geweest. De omstandigheden bij haast -20 graden Celsius waren toen nieuw voor haar. Zij neemt deze ruwe ervaring mee in haar bagage en zal on- getwijfeld weer strijden voor de ploeg en haarzelf voor een mooi resultaat.