Roderstoid met Kerst

Volgens Sjaak Hoffer, één van de vijf kosters van de Laurentiuskerk in Hoogkarspel, is het met kerstmis ‘roderstoid’. Jules Post interviewt hem over wat kosters dan allemaal doen.

De langst zittende koster
Sjaak Hoffer stelt zich even voor: “Over een paar weken word ik 75. In 1991 heeft hoofdkoster Anton Zevenhoven mij gevraagd om koster te worden. Dat ben ik tot op de dag van vandaag. Ik ben de langst zittende koster! Gelukkig hoef ik het niet in mijn eentje te doen. Er zijn nog vier andere kosters: Maruska Kuin, Cees Ruitenberg, Gerard Kok en Jan Smit.”

Wat doen de kosters voor Kerst
“We beginnen eind november als de Advent begint: de voorbereidingstijd op het kerstfeest.
Omdat de Advent een tijd van bezinning is, worden alle witte kleden weggehaald en er komen paarse kleden voor in de plaats. Dan gaan we de adventskrans ophangen. Dat is een krans van drie meter doorsnee met vier kaarsen erop en elke week wordt er een kaars extra aangestoken. De krans hangt erg hoog en je moet steeds een trappetje op om de kaarsen aan te steken. Doodeng! Uiteraard moet ook de kerststal worden neergezet. Dat doen we met een man of acht. Het is veel werk want de beelden en de stal komen uit de klokkentoren.”

Dr. Nuijens
“Midden in de adventstijd is er in de Laurentiuskerk een kerstconcert van fanfare dr. Nuijens.
We moeten daarvoor 500 stoelen klaarzetten. Na de feestdagen moet een deel van die stoelen worden opgeslagen op het koor bij het grote orgel. Een megaklus! Na het concert versieren we de kerk met dennengroen. We hebben ook een stel kunstkerstbomen die allemaal in elkaar moeten worden gezet. Het zijn net bouwpakketten.”

Topdrukte met de kerstdagen.
“Op kerstavond en 1e kerstdag is het topdrukte voor de vijf kosters. Het begint met de kinderkerstviering. Omdat het feest is worden alle paarse kleden weer weggehaald en er komen witte voor in de plaats. Dan wordt er een stal opgetuigd voor het kerstspel. Voordat de viering begint gaan de deuren open, de lichten en de verwarming aan. Met kerstmis moeten er drie klokken worden geluid. Dat gebeurt bij ons met de hand. Omdat je aan drie touwen trekt en maar twee handen hebt is dat een hele kunst. Na de kinderkerstviering moet alles opgeruimd worden zodat alles klaar is voor de volgende viering. We hebben drie vieringen op kerstavond, om 18.00 uur (voor de kinderen), om 20.00 uur en om 22.00 uur. Voor elke dienst zijn er weer andere boekjes, dus we moeten steeds 500 boekjes klaarleggen en weer opruimen. De dag erna is het vroeg op want we moeten weer van start voor de viering van 1e kerstdag om 10.00 uur.

Roderstoid
“Het zijn de drukste vieringen van het jaar: met andere woorden, het is ‘roderstoid’ voor de kosters! Als alles goed verlopen is, zijn we tevreden kosters en gaan we naar huis.
‘s Middags is het tijd voor een biertje en later kunnen we aan de rollade.”

Voor de gemeenschap
“Je moet wat doen voor de gemeenschap. Ik heb zoveel vrije tijd, dus waarom niet,” zo zegt Sjaak Hoffer. “Je spreekt heel veel mensen en ik houd van een grap en een grol. Ik kijk meestal ernstig, maar van binnen