Rode loper voor eindexamenkandidaten Martinuscolle

Foto: aangeleverd

Perfecte galajurken en smokings in overvloed tijdens eindexamengala’s

Traditiegetrouw sluiten eindexamenleerlingen van het Martinuscollege in Grootebroek hun lesperiode af met een groots galafeest. Dit jaar is dat op donderdag 19 april 2018. Bij Café de Paus in Lutjebroek en bij het Vereenigingsgebouw in Bovenkarspel gaat deze dag de rode loper uit voor alle eindexamenkandidaten die prachtig uitgedost in veelal bijzondere voertuigen hun opwachting maken.

De jurk
Vorig jaar hebben veel leerlingen die nu examen doen, gekeken bij de aankomst van de toenmalige eindexamenkandidaten. “Op dat moment waren wij eigenlijk ook al aan het nadenken over onze eigen galajurk” vertelt Maud lachend.

Maar nu hun eigen gala snel dichtbij komt en daarmee de zoektocht naar ‘de jurk’, begint de stress bij sommige meisjes toe te slaan. “Je wilt een jurk die natuurlijk heel mooi staat en ook nog een beetje lekker zit, maar vooral ook een jurk die niet ‘iedereen’ heeft”, vertelt een van de eindexamenleerlingen. En dat blijkt niet voor iedereen even makkelijk. Lisa: “Ik weet nog steeds niet wat ik aan wil, maar ik heb gelukkig wel twee goede opties. Vorig jaar was er een meisje die haar perfecte jurk pas bezorgd kreeg op de dag van het gala, dus ik ben nog mooi op tijd”.
Voor de jongens lijkt het maken van een kledingkeus een stuk makkelijker te zijn. Stef vertelt nuchter: “Een smoking aan en klaar”.

Mooi spektakel
Naast de zoektocht naar gepaste kleding is er ook nog de vraag in welk vervoermiddel de leerlingen hun entree maken bij het gala. Hierbij lijkt het devies: hoe gekker, hoe beter. Voorgaande jaren zijn er heftrucks met bankstellen, ijscokarren, bierfietsen, militaire wagens, limousines, hummers en mooie sportauto’s (soms inclusief ‘bikini-babes’) voorbij gekomen. Ook dit jaar belooft de aankomst bij beide locaties weer een mooi spektakel te worden. Voor wie wil komen kijken: leerlingen worden bij beide locaties verwacht vanaf 19.30 uur.

Eindexamen
Na het gala volgt vrijdag de officiële laatste lesdag waarbij vmbo leerlingen naar De Efteling gaan en de overige leerlingen een feest op school houden. Na de meivakantie volgen de centraal schriftelijke eindexamens en de praktijkexamens. Half juni horen de eindexamenleerlingen of ze geslaagd zijn