Ria Botman: all round vrijwilliger met passie

Tekst: Piet Reus Foto: aangeleverd

Zij is opgegroeid in het gezin aan de Broekerhavenweg, waaruit ook Dekkers Vervoersbedrijf is opgezet. Opvallend was dat Ria als 18-jarige haar rijbewijs al haalde. Dat was in die tijd ‘best handig’, want dan kon zij ‘voor kleine klussies met het bussie’ (klein wagentje) naar Mantel in Andijk en Langedijk in Venhuizen rijden.

Door haar huwelijk met Dick Botman gingen zij aan de Zesstedenweg in Grootebroek wonen, dit voor het bedrijf van Botman machinefabriek. In het bedrijf hielp Ria al gauw mee met de ‘uren briefjes’ in te vullen. Toen de kinderen naar school gingen, kon ze tussendoor ook een deel van de administratie doen. Op het moment dat één van de kinderen de eerste communie zou doen, kwam zij in een communie werkgroep terecht.

Parochie
Bij kerk “wij samen” werd gestimuleerd dat leken meer gingen doen. Zij kwam bij het kinderkoor en werd leken voorganger bij gezinsvieringen. Alles kwam op haar pad. Hiervoor heeft zij bij Dijk en Duin in Hoorn een cursus gevolgd. Ook bij uitvaarten in de kerk werd zij bij de avondwake onderdeel. Inmiddels was haar man Dick voorzitter van de parochieraad geworden.

Rigtershof
Via Marijke Immink werd zij gevraagd of zij daarnaast koster in Rigtershof wilde worden, want daar werden ook diensten gehouden. Doordat pastoor de Jong op jaarbasis vaak weg was, werd zij op de woensdagochtend om 10.00 uur al meer de voorganger. Na zijn overlijden heeft zij dat iedere woensdagochtend overgenomen. “Heel leuk om te doen trouwens en na de viering altijd een gedicht in het West-Fries, dat werd gewaardeerd.” Zij kon altijd wel op een 20-tal bezoekers rekenen en kreeg ondersteuning van Ineke Koomen. “Na afloop was er een kop koffie, dat werd door de gasten zeker gewaardeerd.”

Verdriet
De grote brand op 20 december 1984 maakte een einde aan het bedrijf in Grootebroek en dat werd voortgezet in Hoogkarspel. Heel veel te vroege overlijden van haar man Dick op 25 december 2001, was een klap voor Ria, het gezin en het bedrijf.

KVG
Ria is al heel lang lid van KGV, nu 15 jaar als penningmeester en de laatste 5 jaar in combinatie met het secretariaat. Zij is blij dat Nel Koebrugge nu voorzitter is geworden. Met elkaar gaan zij nu weer voor de activiteiten zorgen.

Bijzondere vieringen
Nu even niet vanwege corona, maar in een vast schema werden bijzondere vieringen in de kerk door Ria en Ria Broersen georganiseerd. In 2015 een mis compleet in het West-Fries met medewerking van Jaap Meester, oud Lutjebroeker en met het koor Eigenwijs uit Westwoud. Met een volle kerk was dat een waar succes.

Martinus College
Vorig jaar hebben diezelfde dames voor alle kerkgemeenschappen van Stede Broec een dienst georganiseerd, met ruim 400 bezoekers. Door een succesvolle collecte kon een mooi bedrag aan de leergeld organisatie worden afgedragen.

Koninklijke onderscheiding
Al ruim 20 jaar is Ria voorleesoma in de Baskuul, ook daar heeft zij plezier in. In 2010 heeft zij een Koninklijke onderscheiding ontvangen vanwege haar verdiensten in de samenleving en dat werd door haar gewaardeerd.