Restauratie woning Commandeur aan Streekweg 331

De rentenierswoning van Paul en Mary Commandeur aan de Streekweg. Foto: Fred Homan

Eind 2017 hebben wij dit huis gekocht. Het werd gebouwd in 1908 en was nog in originele staat. Wat ons het meeste aansprak was het statige huis, het stond midden op een grote kavel, op een zeer aantrekkelijke plek in Hoogkarspel.

Al leek het huis solide van de buitenkant, het was rondom in slechte staat. De linker achterzijde was verzakt, waarschijnlijk door de bijkeuken waar een waterput onder zat. De schoorstenen vielen er bijna af, het dak hout en dakgoot waren vergaan, alle kozijnen verrot, de muren slecht. In gedeeltelijk goede staat was de voorgevel, de verdiepingsvloer en de houten dakspanten, wat er prachtig uitzag.

Rentenierswoning
Het huis, een rentenierswoning, is een gemeentelijk monument. De gemeente had een aantal wensen, zo moest het aangezicht van het huis moest exact hetzelfde blijven. Begin 2018 zijn we begonnen met de tekeningen van de schuur en het huis. De tuin hadden we al aangepakt. Twee dagen bezig geweest met 8 mannen om alle bomen en struiken eruit te halen en beschoeiing te laten plaatsen, nog twee zaterdagen met kraan en dumper om het pad aan de voorzijde uit te graven en verharden.
.