René Swagerman altijd bezig met druk sportschema

Foto aangeleverd

Hierover heb ik een ontmoeting met René in het ‘buitenverblijf’ achter hun woning. Een verblijf in Oostenrijkse stijl. René daarover: “Wij zijn weg van Oostenrijk en gaan al jaren daarheen om te skiën, vandaar hebben wij dit zo opgepakt.”

Het geheel is voorzien van tafel, stoelen en een kachel, die gezellige warmte uitstraalt. Ook is het sfeervol aangekleed met allerlei attributen en verschillende opgezette vogels. René, die al ruim 20 jaar commercieel medewerker is bij de Greenery, is getrouwd met Anita Botman.

Jeugdjaren
Voor René was sporten altijd al belangrijk. In zijn jeugdjaren deed hij aan gymnastiek. Later ook aan zaalvoetbal in een competitie op de zaterdagavond. “Maar ik was te fanatiek voor teamsporten.” Bij van der Zee aan de 1e Rozenstraat is hij, vele jaren terug, met spinning begonnen.

Sportvariatie
Ruim tien jaren is hij nu met diezelfde sport bij Machteld Stins aan de Middenweg bezig, op maandag, woensdag en vrijdag. Vanwege corona is er even geen spinning, maar daarvoor heeft hij ook nog een fiets thuis staan. “Ik was van plan die weg te doen, maar nu komt die nog goed van pas.” Anita gaat woensdag mee met spinning en daarnaast wandelt zij veel. Dinsdag is voor René een totaal andere avond, dan gaat hij samen met zijn zoon Diego naar Ed Schaper voor een partijtje kickboksen en met ‘een zak’ als tegenstander.

Hardlopen
Eén keer in de week is hij aan het hardlopen. Hardlopen vindt hij gewoon heerlijk, maar “bang voor blessures” houdt hij dat beperkt tot één keer in de week. Het spinnen doet hij vooral om voor het hardlopen een goede conditie te hebben. In die ene keer per week, legt hij een afstand af van 10 tot 15 kilometer en soms ook wel 21 kilometer.

Wedstrijden
In het jaar loopt hij in principe 3 halve marathons. Hij heeft goede herinneringen aan de 16 kilometer van ’t Veld en de Berenloop van Terschelling, met 21 kilometer was die heel zwaar, vooral vanwege “de stevige wind en de harde regen.” Bij de marathons van Rotterdam heeft hij 3 keer de halve gelopen. “Bij mijn eerste halve marathon zat ik helemaal stuk, maar uiteindelijk gaf het toch een goed gevoel.” Helaas gingen Schoorl, de Dam tot Dam en Egmond dit jaar niet door.

Motor
René is ook in het bezit van een motor. Twee keer per jaar gaan zij met vrienden ‘er op uit’. De tocht is dan via Zuid-Duitsland, Noord-Italië naar Tsjechië en duurt ruim een week. De andere keer doen zij in een viertal dagen Winterberg en omgeving aan. “Hele zijn volle dagen met veel plezier.” Volgend jaar gaan zij iets anders doen, de tocht gaat dan zeker naar Ierland. “We hopen op goed weer.” René is de afgelopen jaren steeds fanatieker geworden in het sport en het plezier straalt hij zeker uit.

Piet Reus