Reddingsbrigade De Streek viert 45-jarig bestaan

Foto: aangeleverd door Cas Boukens

Burgemeester bezoekt jarige reddingsbrigade
Grootebroek – Met groot enthousiasme heeft burgemeester Ronald Wortelboer zaterdag een bezoek gebracht aan Reddingsbrigade De Streek, die deze week haar 45-jarig bestaan viert. Het kwam als een verrassing dat de burgemeester zijn zwemspullen bij zich had en met de jongste leden een les zwemmend redden mee deed. Juist door een goede zwemtraining ontwikkelen de leden zich tot echte lifeguards. Bij de oprichting in 1973 was een van de doelstellingen om op een leuke en leerzame manier, niet-wedstrijdgericht, met zwemmen bezig te zijn. In onze waterrijke omgeving verdronken er in die tijd elk jaar wel kinderen. Om daar verandering in te brengen richtte mevrouw Tiny Gorter, met steun van de toenmalige gemeente Hoogkarspel en de hulp van een badmeester van het pas gebouwde zwembad De Kloet, Reddingsbrigade De Streek op.
De vereniging groeide snel en heeft sinds een paar jaar een prachtig clubgebouw waar theorielessen en presentaties worden gegeven maar waar ook de boten zijn gestald. Want naast het zwemmen zijn de opleidingen uitgebreid met het varend redden. Inmiddels is de reddingsbrigade onderdeel van de Nationale Reddingseenheden en is, door de kwaliteit van de opleiding en de inzetbaarheid en omvang van het team, onlangs een hypermoderne snelle reddingsboot aan ‘De Streek’ gegund.
Ook met dit varend materieel heeft burgemeester Wortelboer kennis gemaakt. Want na het zwemmen heeft hij een overlevingspak aangetrokken en werd onderdeel van een demonstratie-training in de vorm van een zoekopdracht met beide boten en rescueboards. Het was van beide kanten een bijzondere en sportieve ontmoeting waarbij vooral de vriendschappelijke band tussen de 135 leden en de professionaliteit van de trainingen de burgemeester aangenaam verraste.
Het negende lustrum van de vereniging zal aan het einde van het zwemseizoen worden afgesloten met een weekendje weg met alle leden.
– – – – – – –
Reddingsbrigade De Streek – Stede Broec
Aangesloten bij Reddingsbrigade Nederland KNBRD
Opgericht 1 mei 1973
Trainingslocaties: Zwembad De Kloet, polder Het Grootslag, Streekbos, Markermeer.
Clubgebouw De Bink aan de Wijzend in Grootebroek.
Voorzitter: Bob Koelman
Aantal leden: 135
Jongste lid: 6 jaar
Toelatingseis: 5 jaar oud en in bezit van zwemdiploma B
Opleidingen: Junior Redder, Zwemmend Redder, Lifesaver, Lifeguard, Hogere Bondsdiploma’s
Aanverwante opleidingen: Vaarbewijs 1 en 2, Marifoon