Reces in Coronatijd

Het zomerreces ligt alweer achter ons, maar ik denk dat ik namens velen spreek, dat we ook toe waren aan vakantie.

Hoe goed en efficiënt thuis werken en digitaal vergaderen is; het kost enorm veel energie. Hele dagen achter elkaar achter een schermpje zitten, zonder de gezellige gesprekken die je soms voert bij het koffiezetapparaat of bij het toilet! Gelukkig komen we sinds de versoepelingen door het Rijk alweer wat meer fysiek bij elkaar. Af en toe op kantoor werken is weer mogelijk. Raadsvergaderingen, ronde tafel gesprekken en sommige afspraken mogen weer fysiek en wat is het fijn om mensen dan weer ‘in het echt’ te zien. Mensen die je de afgelopen zes maanden alleen maar via een schermpje hebt gesproken, maar dan alleen zakelijk, want de huis-tuin-en-keuken-gesprekken voer je niet digitaal. En wat heb ik dat gemist.

Natuurlijk is het wennen om in een vergrote raadzaal in meerdere ringen achter elkaar te zitten en publiek aan de andere kant van de zaal te zien. Maar belangrijk ook dat dit weer kan. Dat hebben we ook gemerkt bij het onderwerp Centrumontwikkeling Schellinkhout. Een project waar participatie een hoofdrol heeft gespeeld. Een centrumontwikkeling die door de inwoners met de gemeente is ontwikkeld. Het zou dan ook niet goed zijn om dit onderwerp in besluitvorming digitaal af te handelen. De betrokkenheid van de inwoners van Schellinkhout is groot en dat was ook te merken tijdens de RTG-bijeenkomst en de raadsvergadering. Een groot aantal inwoners van Schellinkhout was dan ook aanwezig en zag hoe de raad een positief besluit nam op hun Centrumontwikkeling Schellinkhout. Als gemeente kunnen we door met de verdere ontwikkeling van een nieuwe multifunctionele accommodatie (MFA) met een dorpshuis, een school en kleinschalige nieuwbouw en daarnaast een nieuwbouwwijk op de voormalige voetbalvelden.

Met een tevreden gevoel ging ik de vakantieperiode in, die dit jaar ook anders dan anders was. Vragen als: waar gaan we heen? Waar is het ‘veilig’, waar is het verantwoord? Kijken we naar landen met code geel, of gaan we toch ook landen met code oranje proberen? Durven we het aan om in een vliegtuig te stappen of toch maar met de auto? Waar vroeger de vakantiebestemming het enige vraagpunt was, is vandaag de dag het dilemma groter. Gaan we überhaupt wel op vakantie of blijven we maar gewoon een keertje thuis? Het thuis waar inmiddels ook alweer vier maanden lang voor velen ook een werkplek is geworden. En juist daarom is het toch prettig om even weg van thuis te zijn.

Voor mij was dit een goede reden om Nederland eens goed te ontdekken. Tot mijn schaamte moet ik toegeven dat ik nog niet eens alle mooie provincies van ons eigen land heb bezocht en daar is nu verandering in gekomen! Ik heb mogen ervaren hoe mooi Nederland is en hoe fijn het is om zo dicht bij huis een heerlijk Markermeer te hebben, waar een gevaarlijke ‘mui’ niet van toepassing is.

Kortom, geheel uitgerust ga ik weer met frisse zin aan de slag met alle mooie projecten die op stapel liggen om voor een nog mooier en vitaler Drechterland te zorgen.

Yvonne Roos-Bakker
Wethouder Drechterland