Publieksprijs Agrarisch ondernemer Nederland 2020

Piet Buijsman: “Als bedrijf kijken wij uit naar de verkiezing op 17e september 2020.” Foto: Hoekstra Grootebroek.

Vijf bedrijven zijn genomineerd voor de Publieksprijs, namelijk Kuijpers Kip, familie Kuijpers, Grubbenvorst L; Lamberdina’s hoeve, Eric Thielen Castenray L; Koppert Cress, Rob Baan, cres en microgroenten Monster ZH en Buysman kruiden van de Kadijkweg.

De verkiezing van de Publieksprijs zou eerst op 26 maart jl. plaatsvinden, maar vanwege de corona crisis werd die naar begin juni verschoven. Na weer een verplaatsing van de datum vindt die verkiezing op 17 september 2020 plaats in De Basiliek van Veenendaal.

De procedure
In het familiebedrijf van de Buysmannen, wordt met 8 personen gewerkt, 4 jongeren en 4 ouderen en dat in een prima werksfeer. Op het bedrijf geeft Piet Buijsman een uitleg over de gang van zaken voor die verkiezing. Daarbij vindt hij het toch wel heel leuk, dat zij bij het West- Friese ondernemersgala in februari jl. tweede zijn geworden. “Een mooie prestatie, vooral als je naar de andere bedrijven kijkt, onder meer sportcentrum Hoorn met zijn vele sporters.” Als onderdeel van de Publieksprijs Agrarisch ondernemer werd het bedrijf bezocht door een zes koppige jury van personen die zich in het bedrijfsleven hebben bewezen. Na de presentatie en de rondleiding, onder leiding van Piet, een professionele power point presentatie van zoon Jeroen. “Dat maakte indruk.” Als bedrijf kijken zij uit naar de verkiezing op 17e september 2020. Met familie en kennissen zullen zij die dag zeker vol spanning beleven.

Van energie naar Young Forever
Piet straalt van enthousiasme over de organisatie van het bedrijf. Hoewel hij inmiddels 65 jaar is, blijft hij zeker voorlopig volledig werkzaam. Hij heeft een duidelijke en sterke visie in energie en de maatregelen daaromtrent. Hij weet dat goed te verwoorden. In het gesprek over het bedrijf, komen ook zijn functies als voorzitter van Young Forever en voorzitter van dorpshuis de Stek aan bod.

Young Forever
Vanaf 2002 is het project koor begonnen. Het koor, met 86 leden, heeft één keer in de twee jaar een project. Voor Piet is de kwaliteit van het koor, met het hebben van een choreograaf best omhoog gegaan, daarnaast hebben zij in Alex Hylkema een geweldige dirigent. Het concert in de Park schouwburg in Hoorn was voor begin juni 2020 gepland. Het bestuur is nu met de organisatie van het Park in overleg voor een drietal dagen in 2021. Indien dat akkoord is kan ook het schema van oefenavonden beginnen.

Dorpshuis de Stek.
Met Piet praat ik ook even over de start van een actiegroep en de ontwikkelingen, die uiteindelijk hebben geleid tot de oprichting van dorpshuis ‘De Stek’. Nu heeft Grootebroek al bijna 12 jaar een mooi gebouw met een centrumfunctie, waarvan Piet de voorzitter is. Parochieveiling Grootebroek, slager Kees de Haan en het bestuur van het dorpshuis hebben, in een mooi stukje samenwerking zaterdag 20 juni 2020 gepland als een echte dorpsbarbecue, de eerste dorps barbecue van Grootebroek. “Een middag/avond die uniek had kunnen worden, maar de coronacrisis maakt dat dit niet door kan gaan. Wie weet een volgende keer.” De voorzitter is best trots op hetgeen gerealiseerd is om de Stek nog meer sfeer en gezelligheid te laten uitstralen.
Piet Reus