Praten over intensief sporten en bijzondere reizen

Johan Schouten wandelt het liefst vijf keer in de week. Foto: Hoekstra Grootebroek.

Deze ontmoeting met Johan Schouten vindt plaats in de woning aan het Gemaal, terwijl Gea op het terras nog even van het zonnetje geniet. Aan de Sint Nicolaasstraat in Lutjebroek is hij opgegroeid. “In mijn ‘jeugdige jaren’ heb ik weinig aan sport heeft gedaan. Dat zou anders worden.”

Johan herinnert zich nog een korte periode voetballen bij de Zouaven en een jaartje trainen bij S.A.V. op het C- veld langs de Industrieweg, waarbij Nico Grent zijn trainer was.

Koopvaardij
Als 15-jarige koos voor de Zeevaartschool in Amsterdam, een opleiding van ruim een jaar. Daarna ging hij op de koopvaardij, waarbij met een vast schip werd gevaren en dat heeft hij meer dan vijf jaar gedaan. Een mooie en leerzame ervaring, maar toch kon hij ook een keer een jaar lang niet thuiskomen. “Dat was uiteraard niet zo prettig.”

Hardlopen
Een paar jaar later ging hij met zijn Gea in Bovenkarspel wonen. Hij vond dat hij toch iets te dik was geworden en daarom begon hij eerst met een rondje hardlopen in het Nassaupark. Dan was hij met tien minuten terug. Hij kreeg echter de smaak te pakken en in 1984 heeft hij meegedaan aan het rondje Onderdijk en hij ging steeds meer hardlopen. Als 35-jarige sloot hij zich aan bij S.A.V.-recreatief op de dinsdag- en donderdagavond. Weer verder in de tijd, vroeg hij aan de trainer René Appelman informatie om een marathon op te pakken. Zijn reactie: “Leer eerst maar eens lopen, want het ziet er niet uit.”

Looptraining
Een keer contact gezocht met de looptrainer Rob ter Poorten en vanaf dat moment kregen de looptrainingen een wekelijkse regelmaat. Er kwamen wedstrijdjes, kort en wat langere afstanden, lopen in de buurt, de veteranen competitie en de 5000 meter als een vast onderdeel. Niet te vergeten de Kloetloop vast prik in januari en die had een lengte van 25 km. Maar het werd echt bijzonder. “In de negentiger jaren heb ik 7 marathons gelopen, met een afstand van 42.195 km., één in Enschede en zes in Utrecht, dit altijd samen met Piet Blokker.” Dat waren stuk voor stuk grote uitdagingen, maar Johan kijkt daar toch met veel plezier op terug.

Rugslag
“Ik had een leuke wedstrijd in Maastricht. Maar het voelde niet goed. Op de achtergrond was er last van een hernia. Hoewel ik eigenlijk niet toe wilde geven, toch maar een onderzoek laten doen. Het advies van de deskundige was één jaar zwemmen op je rug.”

Wandelen
“Nu heb ik een hekel aan binnenzwemmen, gelukkig was ik al snel weer hersteld en daarna zijn we spontaan gaan wandelen.” Samen met Gea maakte hij met de rugzak altijd al lange wandelingen, ook tussen het hardlopen door. Langzaam maar zeker heeft hij de draad weer opgepakt. Op dat moment 61 jaar. Op jaarbasis wandelt hij vijf keer in de week, altijd verschillende routes via Andijk, Venhuizen of het Weelenpad. Altijd gaat hij ’s morgens van start en dat dan voor een afstand van 1 ½ tot 2 uur. “Het weer maakt me daarbij niet uit en ik kom altijd met een goed gevoel thuis.”

Bijzondere reizen
Vanwege zijn 60e verjaardag wilde hij graag naar India en Nepal, het werd een 17-daagse trektocht door de bergen, met een groep. Heel uitgebreid en interessant vertelt hij verder over zijn vele en lange reizen naar China, Myanmar, Ethiopië, Jemen, Noord-Vietnam en Zuid-Afrika. Hardlopen en wandelen zijn voor Johan al vele jaren een stevige en gezonde tijdspassering. Inmiddels hebben zij een aantal speciale landen bezocht. Wie weet wat de toekomst nog aan mooie (wandel)tochten brengt.

Piet Reus