Pareltjes van bedrijven

Het grote voordeel van wethouder economische zaken zijn, is dat je geregeld bedrijven mag bezoeken. Zoveel mogelijk ondernemers bezoeken en hun bedrijven leren kennen, is één van mijn belangrijkste doelen. Helaas gooiden de coronamaatregelen roet in het eten en werden bedrijfsbezoeken vervangen door het bellen met ondernemers.

De tijdelijke versoepeling van de regels, maakte het mogelijk een inhaalslag te maken en zodoende nog zoveel mogelijk bedrijven te bezoeken. Ik kan u zeggen dat zijn dagen waar ik ook echt naar uitkijk. Ik bezoek bedrijven in allerlei soorten en maten in onze gemeente. Van klein naar groot. En wat een prachtige pareltjes zijn er in onze gemeente!

Passie
We beginnen een bedrijfsbezoek altijd eerst met een gesprek: Hoe/wanneer bent u begonnen en waarom juist dit product of deze dienst? Hoe heeft u de coronapandemie met uw bedrijf ervaren/doorstaan? Hoe ervaart u de samenwerking met ondernemers onderling? Hoe ervaart u de dienstverlening van de gemeente? Allemaal informatie waar wij als gemeente van kunnen leren en waarmee ik als wethouder economisch zaken als er vragen en opmerkingen zijn aan het adres van de gemeente iets mee kan. Na het gesprek volgt altijd een rondleiding door het bedrijf. Wat een passie ontmoet ik daar. Geen enkel bedrijf uitgezonderd. Zoveel enthousiasme voor het bedrijf en wat er geleverd wordt. Prachtig om te zien!
Het leuke is dat ik activiteiten of producten zie, waar ik het bestaan niet van kon vermoeden of waarvan ik niet wist dat de voor mij bekende producten gewoon in Drechterland worden bedacht en gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan het wc-poortje dat bekend is van wegrestaurants. Geweldig!

Ambities, toekomstplannen, bedreigingen en kansen
Tijdens de gesprekken komen ook altijd de dilemma’s van het ondernemer-zijn naar voren. Ik zie ondernemers die hun nek uitsteken en daarin soms winnen en soms verliezen en dan toch weer doorgaan, risico’s dragen en beslissingen nemen. Tijdens mijn werkbezoek vraag ik ook altijd naar hun ambities, toekomstplannen, bedreigingen en kansen. Ook op het vlak van duurzaamheid ben ik nieuwsgierig welke stappen er al zijn gezet en wat er gepland is voor de (nabije) toekomst.

Daarnaast ben ik geïnteresseerd in de bijdrage die de ondernemer levert aan het ondernemersklimaat en hoe de gemeente nog een rol kan vervullen in het bijdragen aan een beter ondernemersklimaat. Denk daarbij aan vragen op het gebied van vergunningverlening, aansluiting onderwijs en arbeidsmarkt.

Bij elk bedrijfsbezoek is ook de accountmanager bedrijven aanwezig, zo worden de lijnen met de gemeente kort. Welke vraag er ook is voor de gemeente, het bedrijf heeft met de accountmanager een aanspreekpunt binnen de gemeente voor direct en goed doorverwijzen naar de juiste afdeling of persoon. Bedrijven stellen dit zeer op prijs.

Ik voel me bevoorrecht om zoveel mooie pareltjes in onze gemeente te mogen bezoeken. Ik ben er van overtuigd dat we het ondernemen vooral aan ondernemers moeten overlaten. In onze gemeenschap is hun rol cruciaal en onmisbaar. Ik ben trots op de mooie parels in onze mooie en vitale gemeente Drechterland.

Yvonne Roos-Bakker
Wethouder gemeente Drechterland