Nirmala, een ander geluid.

De foto is gemaakt door Els Wijers. (Eigen foto van ons.) Onderschrift foto: Nirmala in de tuin van de PKN te Hoogkarspel.

Ruim een jaar geleden begon de droom van vier muzikanten. Frans van Muijen & Els Weijers en Jos & Wilma van Ophem. Het plan om samen iets op te starten ontstond tijdens de jaarlijkse barbecue voor de vrijwilligers van de PKN kerk Hoogkarspel-Lutjebroek.

Tijdens hun eerste officiële kennismaking werden beide echtparen geïnspireerd door de serene, meditatieve muziek van Ajeet Kaur. Zij verbindt Oosterse en Westerse culturen, religies, spiritualiteit en leren met elkaar. Mantra’s, zo oud als de zon. Gebeden, zo oud als de oorsprong. Gezongen in vreemde talen als Sanskriet, Hebreeuws, Gurmukhi, Keltisch en Aramees, veelal in combinatie met Engels. Dat leek het viertal een bijzondere uitdaging. Samen muziek maken met een universele boodschap.

Verdiepen en inleven
Op 28 september 2019 werd Nirmala (Sanskriet voor zuiver en puur) geboren. Een repertoire werd opgebouwd. Met z’n vieren verdiepten zij zich in de inhoud en taal van aloude mantra’s en gebeden. Van Boeddhisme tot Hindoeïsme, van Jodendom tot Christendom etc. Dat vraagt om openheid, verstilling en invoelingsvermogen. Want in elke waarheid zit wel iets, om mee te nemen voor onderweg.

Een ander geluid
Hun instrumentarium, basgitaar, gitaar, mandoline en E-Drum werd uitgebreid met een Turkse Oud, Boeddhistische belletjes, Oceandrum en Hindoestaanse Dholak. Een bewuste keuze om met ‘een ander geluid’ hun gedachtegoed uit te dragen. En toen… werd de wereld opgeschrikt door Corona. Noodgedwongen zette Nirmala hun passie, gescheiden van elkaar, voort. Op deze wijze werd een opname gemaakt van hun eerste lied: Abwoon D’ Bashmaya (Aramees Onze Vader). Deze verscheen op het Youtube kanaal van hun website. Het lied voorzag in een behoefte, zo bleek uit vele reacties van luisteraars, die dit kanaal bezochten. Een stimulans voor Nirmala, om op deze ingeslagen weg verder te gaan.

Repetitieruimte
Ondertussen werden de coronaregels minder streng. Kerken mochten weer beperkt bezoekers ontvangen, waar de anderhalve meter en goede ventilatie gewaarborgd werd. Reden om te vragen of Nirmala in deze ruimten mocht repeteren. Beide Hoogkarspelse kerken gaven hieraan gehoor. Een prachtig oecumenisch gebaar.

Eigen nummers
Een nieuwe uitdaging volgde. Het schrijven van eigen nummers. Inmiddels heeft Nirmala er twee op hun naam staan. Els Weijers schreef de muziek. Wilma van Ophem de Engelstalige teksten, in combinatie met oorspronkelijke mantra’s. Bijzondere geschenken waarin muziek, zang, tekst en gebeden elkaar zuiver en puur versterken en… waar je stil van wordt.

Vieringen en concerten
Zo werkt Nirmala aan de weg. Klaar om kleinschalige concerten te verzorgen, vieringen op te luisteren, invulling te geven aan meditatieve bijeenkomsten etc. Om met Oosterse en Westerse klanken hun droom van eenheid te delen. Mensen verbinden met de levensbron.

Voor reacties, vragen en boekingen:
Nirmala: 0228-583733
nirmala.nederland@gmail.com
www.nirmala-nederland.nl