Nieuw boek van Oud Stede Broec

“De middenstand op z’n best. Van de Kolk in Broekerhaven tot het Evendeel in Lutjebroek.” Dat is de titel van een nieuwe uitgave van De Historische Vereniging “Oud Stede Broec”. Het rijk geïllusteerde boek verschijnt de “Tini Keeman-reeks” en is een vervolg op “De polder Het Grootslag op z’n best”. De belangstelling voor het nieuwe boek is groot. Bij voorinschrijving zijn er ruim driehonderd bestellingen gedaan. Deze boeken worden de komende week thuis bezorgd.

De nieuwste uitgave van HV Oud Stede Broec is een echt kijkboek geworden, met 252 pagina’s vol afbeeldingen van winkels en winkeliers, artikelen en gebruiksvoorwerpen, reclameborden en advertenties. Een feest der herkenning voor wie zich het leven in die tijd nog herinnert. Die herinneringen worden opgeroepen met een tocht die begint zodra je het boek openslaat. Vanaf de Kolk en Broekerhaven gaat de ‘wandeling’ richting Bovenkarspel en van daar door heel Stede Broec, via Bovenkarspel, Grootebroek en Lutjebroek, inclusief de zijstraten.
Wat komen we onderweg tegen? Een foto en rekening van Jan Dekker van Molen “de Ceres”, waar kunstmest en tuinbouwartikelen werden verkocht van CAV Overnoord. Een foto en advertentie van P. Jongs zuivelhandel in de Ymertstraat te Bovenkarspel. “’t Streker Kledinghuis” van P.J. Groot aan de Zesstedenweg met een afbeelding, advertentie en rekening van een “plusfour” plus kostuum. Foto’s en rekeningen van de brandstoffenhandel P. Groot, die toen nog eierkolen en antraciet verkocht. De Vivo-kruidenierswinkel van Jan Boos in Lutjebroek, eerst op P.J.Jongstraat 119 en later op nummer 70, waar weer later Sjaak Bakker zich vestigde met zijn zaak in vloerbedekking. De lezer wordt geholpen met korte toelichtende teksten. Het hele boek is in full-colour gedrukt en levendig opgemaakt. Je waant je in “Het Museum van de 20e Eeuw”.

Productie, een hele uitzoekerij
De schrijver van het boek is Jan Bakker uit Lutjebroek (tevens medeauteur van het boek “De polder het Grootslag op z’n best”). Hij heeft er jaren ingestoken om zijn verzameling van oude documentjes en afbeeldingen te bundelen tot dit boek. Het was een hele uitzoekerij om de juiste gegevens bij de beelden te zoeken en te verwerken in de toelichtende teksten.
Bob de Wit en Hans Bijman hielpen met de samenstelling en de lay-out. Het resultaat mag er zijn, want dit boek mag je een cadeau noemen, zeker voor oudere Stede Broecers die herinneringen uit hun jeugd willen ophalen en deze willen delen met kinderen of kleinkinderen, met de boodschap. “Zo zag mijn wereld er uit, toen ik nog jong was”. Een wereld die er heel anders uitzag dan nu.

Hoe kom je in het bezit van deze uitgave?
Het eerste boek wordt donderdagavond 16 november om 19.30 uur in het Streekhof overhandigd aan Garm Besseling, voorzitter van winkeliersvereniging Het Streekhof. De auteurs van het boek rijden op een bakfiets het Streekhof binnen. Na de overhandiging van het eerste exemplaar kan iedereen het boek kopen bij Oud Stede Broec in de centrale hal van het winkelcentrum. Vanaf vrijdag 17 november is het boek dan ook te koop bij Bruna in het Streekhof.
Het boek kost € 30,00 voor niet-leden. Op zaterdag 18 november biedt HV “Oud Stede Broec” tussen 10.00 en 12.00 uur het boek voor de speciale ledenprijs te koop aan op het adres Zesstedenweg 227. Daarna is het boek nog te koop bij enkele bestuursleden thuis en bij gelegenheden die de historische vereniging organiseert. Wie het boek koopt en gelijk lid wordt, kan meteen profiteren van de € 5 ledenkorting en krijgt bovendien een gratis jaarboe mee naar huis. Het lidmaatschap kost € 20,00 per jaar. Voor dat bedrag krijg je jaarlijks het jaarboek thuisbezorgd. Voor nadere informatie en waardevolle documentatie: kijk ook op www.oudstedebroec.eu
​​​​​​​​​
Wim Kersten, voorzitter