De zomervakantie liep voor mij anders dan gepland. Maar dat zal zeker voor meer mensen gelden. Het weer was bijvoorbeeld onvoorspelbaar en leidde op momenten zelfs tot hevige overlast. Onze vrijwilligers van de reddingsbrigade Stede Broec hebben in Limburg en België de helpende hand geboden toen de rivieren daar buiten hun oevers traden. De overlast, schade en verdriet van de mensen daar was groot. Terwijl anderen op vakantie gingen, zag men daar huis en haard onder water staan. Een groot contrast. Maar ook de vakantiegangers in binnen- en buitenland moesten zich aanpassen. Rekening houden met buien, wisselvalig weer en een coronacheck-app op de telefoon. Waar het ene land de regels aanscherpte, liet een ander land de maatregelen juist weer los. Europese eendracht is soms niet meer dan een woord.
In onze eigen gemeente zorgde een aantal zomerse elementen voor vrolijke en leuke momenten. Huttendorp voor de kinderen ging gelukkig weer door, inclusief traditioneel vuur aan het einde en de kermis in Lutjebroek kon ook – zij het met wat aanpassingen en beperkingen – gelukkig doorgaan. Op sportief gebied is het heel erg jammer dat de Oerbos Survivalrun helaas niet doorgaat. Dat voelt wel als een domper, maar de Westfriese Iron Man triatlon vindt eind september wel plaats. Het beeld is dus wisselend en die wisselvalligheid kenmerkt de afgelopen periode.
Het zou mooi zijn als september ons een “Indian Summer” zou brengen. Deze Engelse term is redelijk ingeburgerd en onze eigen benamingen zijn denk ik wat in onbruik geraakt. “Oudewijvenzomer” klinkt toch anders en ook “sint-michielszomer” roept niet meteen een beeld van herkenning op. Maar goed, een stabiele mooie nazomer zou welkom zijn. Stabiliteit kunnen we wel op meer terreinen gebruiken. Zowel qua herstel van de gevolgen in onze samenleving van de pandemie maar bijvoorbeeld ook qua politieke stabiliteit. Om te bouwen is voorspelbaar en consequent handelen nodig. Dat heb ik de afgelopen tijd lang niet altijd gezien.
Nu de scholen weer zijn begonnen, hoop ik van ganser harte dat alle kinderen een normaal schooljaar krijgen. Gewoon naar school, in de klas, met klasgenootjes samen leren en spelen. Het is voor de ontwikkeling van onze jeugd erg belangrijk dat er fysieke interactie mogelijk is en niet alleen via beeldschermen. Er is, zo vermoed ik, voor de gemiddelde jongere al genoeg schermactiviteit. Natuurlijk is het ook voor de ouders belangrijk dat het gezinsleven thuis weer in een regelmaat komt die voor hen is te behappen. Vele dagen van thuisonderwijs hebben grote impact op de thuissituatie gehad en hier en daar ook hun tol geëist. Voor eindexamenleerlingen is het helemaal van belang dat zo’n belangrijk jaar weer op de reguliere manier invulling kan gaan krijgen. En ook voor eerstejaars studenten is het belangrijk dat je op een natuurlijke manier in je nieuwe omgeving een weg kunt vinden. Daar hoort een introductieweek bij en het leren kennen en verkennen van een nieuwe fase in je leven. Met de start van het nieuwe schooljaar hoop ik dat de komende maanden van 2021 in het teken mogen staan van (eindelijk) terug naar normaal.