Als jong ventje mocht Ryan van Huijksloot een sport kiezen en hij koos al snel voor honkbal. Dat was een goede keus, honkbal is nog steeds zijn favoriete sport! Inmiddels is het mini mannetje van toen uitgegroeid tot een sportieve, lange tiener van 17 jaar die zijn passie voor het spel alleen maar heeft zien groeien.
Ryan geniet van de sport, het spel én blijkt een talent. “Dat zeg je natuurlijk niet over jezelf,” lacht hij. “Dat zeggen trainers, coaches en scouts. Zij hebben er verstand van, dus daar zal dan wel iets van waarheid in zetten gok ik!”
Trainen, trainen en nog eens..
Als je hogerop wilt komen in een sport moet je trainen. Dat doet Ryan dan ook veelvuldig. Hij speelt nu bij de Amsterdam Pirates U21 in de eerste klasse. Hij traint twee keer per week met dit team, inderdaad in Amsterdam. Daarnaast heeft hij aparte pitchertraining, ook in Amsterdam. Daarnaast gaat hij ook nog naar school in Grootebroek, dus het zijn drukke schema’s. Ook voor zijn moeder, die als taxichauffeur en ‘ma-manager’ helpt waar ze kan.
Nederlands kampioenschap
Met zijn team de Amsterdam Pirates hebben ze een ongelofelijk seizoen achter de rug. De competitie van de junioren is nu klaar. Er zijn nu 4 teams over, de winnaars van elke regio, die de komende weken strijden om de titel van Nederlands kampioen. De eerste wedstrijd zal 3 september plaatsvinden. Ryan en zijn team maken serieus kans deze titel binnen te slepen. “We gaan er in elk geval meer dan 100% voor!”
Op naar Utrecht
Afgelopen periode kreeg Ryan de kans om samen met circa 100 andere honkbaltalenten mee te doen aan de try-outs in Utrecht. “Het was een heel gedoe, midden in coronatijd. Mijn zus had corona, dus ben ik bij mijn opa en oma gaan logeren om het maar niet te krijgen! Ook werd oma gestrikt voor het vervoer naar Utrecht. Ik wilde er heen en mijn kans pakken en daar had ik heel veel voor over.” Ryan werd die eerste dag ‘gezien’ en kreeg de kans de volgende dag opnieuw zijn skills te tonen. “Langs de lijn staan wel 12 coaches met opschrijfboekjes, ze zeggen niks, kijken alleen maar. Dat maakt je wel zenuwachtig, zeker omdat de coaches unaniem moeten beslissen dat jij erbij past in het team. Beste beentje voor dus en hopen dat je de zenuwen de baas blijft!”
Tranen
“De try-outs deed ik samen met een vriend. Hij werd wél tot het team toegelaten en ik niet. Daar waren wel even wat tranen ja. Een beetje ontlading van de spanning en natuurlijk baalde ik heel erg. Maar als je het niet probeert lukt het nooit, dus ging ik verder met trainen en wedstrijden met mijn eigen team. We speelden een wedstrijd tegen Litouwen tijdens een toernooi in Duitsland en ik durf wel te zeggen dat ik heel goed stond te pitchen die dag. Daar bleek een scout te zitten en ook die was onder de indruk. De volgende dag kreeg ik een belletje dat ze me toch wel heel graag aan het Arubateam toe wilden voegen!”
Trainen voor Aruba
Naast de drie trainingen per week in Amsterdam, traint Ryan nu dus ook eens in de twee weken met het Arubateam in Rotterdam! Tijdens het toernooi op Aruba met de toepasselijke naam Baseball in Paradise komen er heel veel scouts kijken waaronder diverse MLB scouts. “Je krijgt de kans te laten zien wat je kan, zij kijken of ze mogelijkheden voor jou zien binnen hun team. Dit gaat over scholarships en contracten, over spelen in Amerika voor een jaar of langer. Dit is wat ik wil en waar ik zo hard voor werk. De L&D hoofdklasse Dream.”
Op reis naar Aruba
Het team, inclusief ons talent uit de Streek, vertrekt 30 september 2022 en wordt 10 oktober terug verwacht. Naast trainen en wedstrijden spelen, zal er ook tijd zijn om het eiland te verkennen en plezier te maken. “Honkbal is daar een veel grotere sport dan hier, daar wil je bij zijn!” Daarnaast zijn er ook acties op touw gezet om tweedehands honkbalspullen vanuit hier mee te brengen naar daar, zodat nog veel meer kinderen kunnen kennis maken met de sport. “Want… je weet pas hoe leuk het is, als je meedoet!”
Het team van de Streker wenst Ryan en zijn team heel veel succes, zowel bij het Nederlands kampioenschap als bij de reis naar Paradise