Mountainbiker Paul Snip maakt een grote stap

Foto: Frank Snip. Tekst: Piet Reus

Vanaf eind vorig jaar maakt Paul Snip (19) deel uit van TalentNed, de nieuwe mountainbike ploeg. Hiervoor werd hij benaderd door Bas de Bever, voormalig bekend mountainbiker en bondscoach. Bas is de hoofdcoach van de ploeg, waar met zes talentvolle jonge rijders een start is gemaakt.

Gerard Kemkers, de voormalig schaatsenrijder, heeft nu de functie als directeur van TalentNed. Hij heeft passie in ontwikkeling van talenten. “Wij bieden jonge talentvolle sporters de kans om het hoogste podium te bereiken.”

Grootebroek
Thuis aan de tafel doet Paul enthousiast zijn verhaal, dit in het bijzijn van zijn ouders en supporters, Yvonne en Frank. Vanwege corona was hij enkele weken thuis en hij heeft zojuist bij Jumping Feet anderhalf uur krachttraining gedaan. In de middag pakt hij dan weer wat andere trainingsvormen op.

Zijn jeugdjaren
In zijn jongste jeugd heeft hij twee jaar aan judo gedaan, tussendoor heeft hij ook nog even bij de Zouaven gevoetbald en als 8-jarige heeft hij in de strenge winter van 2009 een toertocht op natuurijs gedaan. Twee jaar later heeft hij de mountainbike ontdekt. Daarnaast bleef hij ook schaatsen en bij de NK werd hij vierde. Daarna heeft hij toch een definitieve keuze gemaakt voor het mountainbiken, via wedstrijden bij de Landelijke Jeugd Competitie, deed hij een ‘mooi stukkie’ ervaring op. Wat belangrijk was, hij had plezier in de sport. Bij belofte 1e jaar was hij toe aan een extra stap om vervolgens verder te groeien. Via MTB NH mocht hij meetrainen in Schoorl bij de teamtraining van Arielle Boek ‘die iets betekent in die sport’.

Verdere groei
Via Arielle ging hij zes keer in de week trainen met een schema en ook op trainingskamp in Noord-Brabant. “Als 16/17 jarige kreeg ik genoeg kansen voor een volgende stap.” Die twee jaar ‘ging het mega goed’. Ook nam Paul deel aan wedstrijden in het buitenland, waarbij hij de laatste wedstrijd als eerste is geëindigd. Maar anderhalf jaar terug ging het niet zoals hij had verwacht. Het ging om een trip naar drie landen: Duitsland, Tsjechië en Polen. “Ik had mijzelf te veel druk opgelegd en dat was het probleem.” Arielle Boek tegen hem: “Doe lekker wat je wilt, waar je zin in hebt.” Die woorden kregen voor Paul betekenis. De rit in Tsjechië reed hij goed en de laatste in Polen werd hij dertiende van de 130 renners. Een fantastisch gevoel, zijn beste wedstrijd ook op mentaal vlak. Frank- de fotograaf tijdens deze wedstrijden- merkt op: “Die internationale wedstrijden zijn als entourage te vergelijken met de Grand Prix, zo’n spektakel.”

TalentNed
De ploeg van zes, waarvan Paul ook deel uitmaakt, verblijft in een sportcomplex in Sittard. Zij hebben daar een woning, met een eigen kamer en een gezamenlijke keuken. Door de groep wordt, onder leiding van Olaf Noorberg twee keer per dag getraind, waarbij interval, duurtraining en krachttraining met daarbij ook nog eens ondersteuning van een fysiotherapeut, een diëtist en een krachttrainer. In februari hadden zij de eerste wedstrijd, die was in Spanje. Paul werd 89e van de 225 deelnemers. Door corona zijn er op dit moment minder mogelijkheden. Voor Paul is het prachtig dat de ploeg je wil opleiden, het is een groot leerproces. “Het heeft mijn wereld vergroot en nu maar hopen dat je de wereldtop bereikt.”