AVROTROS is een omroepvereniging met leden, daarbij hoort een Verenigingsraad die alle leden van de omroep vertegenwoordigt. De kijkers en luisteraars thuis dus. Dit jaar zijn er verkiezingen en zoekt de omroep nieuwe vertegenwoordigers vanuit heel Nederland. Michael de Jong uit Bovenkarspel is al jaren onderdeel van de Verenigingsraad (VR) en praat en denkt mee met de directie van de omroepvereniging. Over programma’s, de toekomst en over de leden. Nu zoekt AVROTROS 25 nieuwe leden voor in de VR. Waarvan vijf uit de regio Centrum West, waar de gemeente Stede Broec in valt. Michael vertelt er wat meer over en hoopt dat anderen uit de omgeving zich gaan aanmelden.

‘Ik was jarenlang werkzaam in de tv-business, onder andere als belichter bij Koffietijd en Kopspijkers. Tegenwoordig werk ik bij Beter Horen, ik vind het leuk om als onderdeel van de Verenigingsraad van AVROTROS toch nog betrokken te zijn bij de mediawereld. Als lid van de Verenigingsraad praat je mee over de toekomst van de omroep.”

Hoe lang woont u al in Bovenkarspel?
“47 jaar, mijn hele leven. Dus het bevalt me hier hartstikke goed! Mijn vrouw komt uit Hilversum en is hierheen gekomen.”

Wanneer bent u lid geworden van AVROTROS en waarom?
“Het is echt al lang geleden dat ik lid werd van de TROS. 2006? Nee veel eerder nog, want ik werkte toen mee aan de Natte Neuzen Show van Martin Gaus, dus volgens mij 1996. Die opnames waren in Loosdrecht, hartstikke leuk. Werken voor de TROS voelde als een warm bad. Er hing altijd een positieve sfeer en ik wilde graag bij die grote familie horen.”

En sinds wanneer bent u dan bij de Verenigingsraad gegaan?
“In 2009. Ik las iets over nieuwe verkiezingen van de Verenigingsraad van toen nog de TROS en heb me aangemeld. Eens een omroepmedewerker, altijd een omroepmedewerker. Maar je hoeft niet in de media gewerkt te hebben om je kandidaat te stellen, je vertegenwoordigt juist alle leden en kijkers.”

Waarom is de Verenigingsraad belangrijk?
“Het medialandschap is aan het veranderen. Er wordt nog steeds veel lineair tv gekeken, maar ook op veel andere manieren. Online, op een mobiel. De verbintenis met alle kijkers is belangrijk. De doelgroep 12-18 jaar moet een omroep ook kunnen bereiken.“

Wat doet de Verenigingsraad dan precies?
“De leden van de Verenigingsraad kunnen meepraten en de directie adviseren. Zij moeten ook weten wat er speelt in het hele land. Je kan jouw kijk op het geheel delen, je bent de stem van alle leden van AVROTROS. Naast de verschillende vergaderingen per regio zijn er ook commissies waarin je over specifieke onderwerpen praat. Ik zit in de commissie strategie en beleid. Eric van Stade, de algemeen directeur, maakt een beleidsplan en wij als commissie bespreken dat dan met hem. Innovatie is een belangrijk speerpunt. En los hiervan, de mensen zijn aardig, mijn zoon heeft er een snuffelstage gedaan en gaat in september van start op het mediacollege.“

Wat zijn je favoriete programma’s op radio of tv?
“Ik kijk graag naar Hunted en I Spy, maar ook Muziekfeest op het Plein en Maestro. Als lid kun je daar opnames van bijwonen. Thuis is ook Brugklas favoriet.”

Wat raadt u mensen aan die nog twijfelen om zich kandidaat te stellen?
“Je kan zo je steentje bijdragen en AVROTROS is heel laagdrempelig. Er wordt goed geluisterd en echt wat met adviezen gedaan. In deze periode zou er een openbare vergadering plaatsvinden, dat wordt in verband met het coronavirus nu online gedaan op 20 juni aanstaande. Ik zou zeker meer informatie opvragen of een vergadering bijwonen.”

Meer weten over de verkiezingen van de Verenigingsraad van AVROTROS en je verkiesbaar stellen? Ga naar www.avrotros.nl/verkiezingenvr

Informatie over de openbare jaarvergadering vind je hier: https://www.avrotros.nl/over-avrotros/jaarvergadering-verenigingsraad/