Binnen de Katholieke Kerk was het tot de jaren zestig een gewone zaak om een doodsprentje aan familie, vrienden en kennissen uit te reiken als een herinnering aan de overledene. Velen met de foto op de voorkant. Deze kaartjes kennen we onder de naam bidprentjes. “Ik verzamel ze en heb er velen. Allemaal gerangschikt op naam. Graag zou ik er nog meer ontvangen. Het is een mooi stukje geschiedenis,” vertelt Meidert Reus.
Eerste bidprentje
Op zijn veertiende jaar had Meindert Reus zijn eerste bidprentje in handen. Het was 1956, zijn opoe was overleden. Inmiddels heeft de 75 jarige Grootebroeker in zijn woning een archief van bidprentjes opgebouwd. De overledenen zijn gerangschikt in alfabetische volgorde. Omdat Meindert zoals hij zelf zegt een tik heeft van de regio West Friesland, was het niet meer dan logisch dat hij een collectie van de voormalige bewoners aanlegde.
Kistje vol gekregen
“Het oudste bidprentje komt uit het jaar 1800,” vertelt Meindert trots. Het nieuws dat hij prentjes verzamelde ging van mond tot mond. “Ik vond ook geregeld enveloppen met bidprentjes op de deurmat.” Meidert vertelt over een bijzondere gift: “Eind van de vorige eeuw kreeg ik een kistje vol van een mevrouw die vond dat ik er recht op had. Ze gaf het aan me, met de tranen in haar ogen. Ze had het al tientallen jaren in haar bezit en deed er nu afstand van.”
Aangrijpende prentjes
De prentjes die hem het meest aangrijpen zijn van kinderen . Meindert wijst ook naar een tragisch ongeval. “Twee jonge mensen, kinderen eigenlijk nog. Pas zestien en eenentwintig jaar , Jos de Wit en Ben Huver uit Bovenkarspel. Ze stapte in een kano voor een tochtje op het IJsselmeer. Ze werden overvallen door een mistbank en een harde wind. Pas na een paar dagen werden hun lichamen bij Urk aan de overkant van het IJsselmeer gevonden.
Opruimen, maar nooit wegdoen
In de loop der jaren gaf Meindert een tiental boeken uit met betrekking op de regio. Kasten vol met boeken, ansichtkaarten, repro’s allemaal van zijn geliefde regio West Friesland heeft hij in al die jaren verzameld. Inmiddels is hij een beetje aan het opruimen. “Het werd een beetje te vol. Maar de bidprentjes gaan nooit en te nimmer de deur uit.”
Op zoek naar bidprent Opa
“Elk bidprentje is waardevol en welkom. Maar er is er één waar ik echt naar uitkijk. Dat is die van mijn opa Meindert Reus. Geboren in 1860 te Grootebroek en op 5 december 1917 overleden. Hij was getrouwd met Aaf Swart. Hij had een zoon Willem (1906-1923). Hopelijk heeft iemand dat prentje nog liggen en wil hij hem mij gunnen.”
Geschiedenis West Friesland nooit weggooien
Heeft u nog ergens bidprentjes liggen? “Ik hou me aanbevolen en ben er harstikken bloid mee. Want weggooie is zonde.” aldus Meidert. U kunt Meidert Reus bereiken via telefoonnummer 0228-512505. Ook kunt u bidprentjes even langsbrengen, de brievenbus staat altijd open: Meidoornlaan 25, 1613 VJ, Grootebroek.