Meer beveiliging dan Zwarte Pieten

Foto: Theo Groot

BRON:NHD

BOVENKARSPEL-Mag ik vanavond m’n schoen zetten?”, vraagt een tienermeid uitdagend aan de Slagers-piet in het winkelcentrum Streekhof. Welgeteld vier van de aangekondigde 150 Zwarte Pieten lieten donderdagmiddag hun gezicht zien in Bovenkarspel. Er waren meer politie-agenten en beveiligers op de been.

Gemeente, politie en winkeliersvereniging namen het zekere voor het onzekere na het afblazen van het evenement ’Haal Zwarte Piet terug naar het Streekhof’. Ook zij lazen de berichten op sociale media dat Pieten toch massaal zouden actievoeren en waren zichtbaar aanwezig, tot verbazing van sommige bezoekers: ,,Is hier wat aan de hand of zo?!’ Slagerspiet was sowieso wel gekomen. „Ik speel al twaalf jaar voor Zwarte Piet en kom hier wel vaker. Ik was dit al van plan.’’
Wat hij van de hele discussie vindt? „Daar laat ik me niet over uit.” Hij gaat op de foto met Fygo (2) en Luca (6) Spruitenburg. Moeder Marjon zegt: „Ik denk dat het goed is dat er zoveel politie rondloopt, maar het is wel jammer dat dit allemaal ten koste van een kinderfeest gaat.”
Populaire artikelen
Ten Boekel en Bakker alleen nog in Schagen

Bestuurster naar het ziekenhuis na botsing in Assendelft
High fives
Dan maken nog drie Pieten hun opwachting, onder aanvoering van Pegida Nederland-voorman Edwin Wagenveld (’Praatpiet’). Ze krijgen van winkelend publiek veelvuldig high fives en fotoverzoekjes, terwijl ze ondertussen pepernoten uitdelen. Wagenveld vindt het jammer dat er uiteindelijk toch niet meer Pieten gekomen zijn. Geïntimideerd door de overheid, zegt hij stellig.
„Mensen zijn bang om voor hun mening uit te komen. Maar je hebt helemaal geen vergunning nodig om hier als Zwarte Piet rond te lopen. Wij gaan overal naar toe, omdat we gewoon vinden dat Zwarte Piet moet blijven. Maar we doen het wel kindvriendelijk.”